Glavlit
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych věděla, ve které publikaci nebo el. zdroji (kromě wikipedie) bych našla vysvětlení bývalé ruské instituce Glavlit? Potřebuji to k bac.práci.
Děkuji moc
Odpověď
Dobrý den,
o ruské cenzurní instituci Glavlit se můžete dočíst  např. v těchto elektronických zdrojích:
* Diplomová práce Fakulty soc. studií Masarykovy univerzity v Brně - http://is.muni.cz/th/181998/fss_m/DP_Medialni_system_Ruska_Jan_Benda_181998.pdf
* DONSBACH, Wolfgang, ed. International encyclopedia of communication [online]. [S.l.]: Wiley-Blackwell, 2008- [cit. 2012-04-03]. Dostupné z: <http://www.communicationencyclopedia.com>. ISBN 978-1-4051-3199-5.
zde velmi stručné představení institute: The dominant structure of the Soviet media was a pyramid hierarchy, which subordinated all media to Moscow. This pyramid was controlled by the Communist Party and the state, thus safeguarding political accuracy. Media content was watched by representatives of Glavlit, the special Soviet censorship agency. This produced an informal system of self-censorship, which still affects Russian journalism today (→ Party Political Communication). Radical changes in the Soviet media started immediately after Mikhail Gorbachev began, in 1985, to promote the goals of his policies, such as acceleration (in economy), “perestroika” (in social life) and “glasnost” (in the media). Although it resulted in revolutionary changes in the media and society as a whole, “glasnost” was a variation of the late Soviet media policy with a clear instrumental character (Paasilinna 1995)."
* Vysvětlení názvu instituce v rámci článku Mediální legislativa a cenzurní praxe  : http://obchod.portal.cz/ukazka/dejiny-ceskych-medii-20-stoleti/30201/
Termín byste také mohla najít v těchto publikacích, které se zabývají mediální situací v Rusku (dokumenty bohužel nejsme schopni z časových důvodů schopni procházet a hůedat zde zmínky o Glavlitu):
* DOWNING, John D. H. Internationalizing media theory: transition, power, culture: reflections on media in Russia, Poland and Hungary 1980-95. 1st publ. London: Sage, 1996. xviii, 269 s. The media, culture & society series. ISBN 0-8039-8710-2.
* VAVROUŠKA, Petr. Ruské duše. 1. vyd. Praha: Radioservis ve spolupráci s Českým rozhlasem, 2009. 260 s. ISBN 978-80-86212-63-0.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200905/contents/nkc20091929595_1.pdf
Doufáme, že Vám tyto odkazy pomohou.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.06.2012 12:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu