george washington
Text dotazu
Chtěla bych vědět co nejvíc o G. Washingtonovi.
Odpověď
Dobrý den,
o osobnosti George Washingtona toho bylo napsáno velmi mnoho, proto Vám nabízíme jeho stručný životopis s níže uvedenými odkazy na zdroje, ve kterých se dozvíte mnohem detailnější informace.
George Washington byl první prezident Spojených států amerických, narodil se roku 1732 a zemřel r. 1799 ve věku 67 let. Neměl příliš vysoké vzdělání, ale byl velmi praktické povahy. Ve čtrnácti letech pomáhal s vyměřováním hranic pozemků. O rok později už měl vlastní vyměřovací firmu a v roce 1752 zdědil po bratrovi pozemky. V té době byly Británie a Francie znepřáteleny, obě vlastnily kolonie a obě se snažily ovládnout Severní Ameriku. Jako voják britské armády bojoval Washington pět let proti Francouzům a jeho hrdinské činy ho proslavily v celé Virginii, britské kolonii, kde se narodil. Po válce se Washington usadil a začal hospodařit na své plantáži v Mount Vernonu. Postupně došel k přesvědčení, že američtí kolonisté musí začít bojovat za nezávislost na Británii. V roce 1775 byl jmenován vrchním velitelem koloniální armády a ta sehrála významnou roli ve válce, jež vešla do dějin jako americká revoluce (válka za nezávislost). Washingtonova vytrvalost a odvaha držely povstalce na nohou. Jeho vojáci často trpěli hladem a někdy museli pochodovat bosí ve sněhu. V roce 1783, po celkovém válečném vítězství, se Washington vrátil zpátky do Mount Vernonu. Přestože se stal národním hrdinou, nechtěl zastávat žádnou veřejnou funkci. V roce 1789 byl ale jednomyslně zvolen prvním prezidentem Spojených států. Tento úřad nakonec přijal stejně jako znovuzvolení v roce 1792, ale třetí období už odmítl. Na jeho počest po něm bylo pojmenováno hlavní město Spojených států amerických.
Informace pochází z publikace:
Oxford encyklopedie: slavné osobnosti. Praha: Svojtka a Vašut, 1995. ISBN 80-7180-035-X.
Další zdroje, které můžete použít:
Lidé, kteří změnili svět. Bratislava: Mladé letá, 1996. ISBN 80-06-00711-X. - obsahuje poměrně rozsáhlý životopis s mnoha fotografiemi; knihu má Národní knihovna ve svém fondu, odkaz na online katalog http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc .
Internetové stránky v češtině, ovšem nemůžeme zaručit jejich naprostou důvěryhodnost:
* internetová encyklopedie Wikipedia
http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Washington
* článek na serveru Velikáni.cz
http://www.velikani.cz/index2.php?zdroj=washingtong&kat=hlapr
* referát na serveru maturita.cz
http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=51
Internetové stránky v angličině:
* životopis na serveru whitehouse.gov
http://www.whitehouse.gov/history/presidents/gw1.html
* životopis v anglické verzi encyklopedie Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/George_Washington
* http://www.enchantedlearning.com/history/us/pres/washington/
* online Encyklopedia Americana
http://ap.grolier.com/article?assetid=0410800-00
* stránka věnovaná pouze G. Washingtonovi http://www.georgewashington.si.edu/
Jistě byste našla i další zdroje například pomocí internetových vyhledávačů jako je Google (http://www.google.com) aj.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 08:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu