Generace beatniků
Text dotazu
Vážení,
rád bych se Vás zeptal, jak a odkud vznikl pojem "beat generation" a které autory lze do této generace zařadit, popř. jaké je kriterium toho, kdo je a kdo není beatnik?
Odpověď
Dobrý den,
základní informace o "beat generation" naleznete volně na webu, jednak na české Wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/Beat_generation  a jednak mnohem podrobněji na anglické verzi http://en.wikipedia.org/wiki/Beat_Generation , zde v Externích odkazech naleznete odkazy na další stránky - pod názvem: General Beat Generation pages (bibliografie autorů atd.)
Na české Wikipedii je i výklad pojmu - výtah z části  nazvané Historie:
Pojem "beat" pochází od Herberta Hunckeho, který toto slovo používal pro stav, v jakém se nacházel v období své drogové závislosti - znamenalo zbitý, zničený, unavený, vyčerpaný.
V jakém významu ho používali autoři této literatury je nejasné a jejich výklady se často nejen liší, ale někdy si i protiřečí, často se setkáme s výkladem, že slovo "beat" souvisí s výrazy typu "beatify" - blažený, atp. ale např. Lawrence Ferlinghetti tvrdil, že slovo "beat" může znamenat i hlučný.
Existují i další stránky v českém jazyce - např. (vyhledáno pomocí google.cz)
http://literatura.kvalitne.cz/beat.htm
V českém jazyce doporučujeme si přečíst především studii napsanou Johnem Tytellem, případně další knižní tituly - výběr z báze NKC http://aleph.nkp.cz/F/:
Tytell, John. Nazí andělé. V Olomouci: Votobia, 1996. 277 s. ISBN 80-7198-104-4.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000152142&local_base=NKC
Žák, Jiří. 12 taktů pro Václava Hraběte. V Praze: XYZ, 2010. 261 s. ISBN 978-80-7388-359-1.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002116085&local_base=NKC
jedno z předmětových hesel: beatnici -- Česko -- 20. stol.
Turner, Steve a Mattuš, Jan. Hipster s andělskou hlavou: život Jacka Kerouaka. Vyd. 2. Brno: Jota, 2006. 223 s. ISBN 80-7217-369-3.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001644664&local_base=NKC
Kerouac, Jack. Kniha snů. Vyd. 1. Praha: Argo, 2008. 306 s. ISBN 978-80-7203-975-3.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001788963&local_base=NKC
Národní knihovna ČR vlastní i další tituly k tématu, a to v anglickém jazyce, především v rámci své kolekce e-knih.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.04.2012 14:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu