genealogie
Text dotazu
Dobrý den.Chtěla bych Vás požádat o pomoc a radu.Existuje prosím zpracovaný rodokmen a nebo alespoň životopis rodu Kubínů? Otakar Kubín. J.Štefan Kubín a cestvatelJosef Kubín. Náš prapradědeček František Kubín byl měšťanem a jeho syn Josef řezník a uzenář. Můžete mi poradit kde bych měla hledat a v čem nějaké informace? Nevím jestli se ptám dobře u Vás, ale hodně je na internetu "Ptejte se knihovny" tak se tedy ptám. Moc Vám děkuji za odpověď a přeji všechno dobré do Nového Roku.
Odpověď
Dobrý den, v současné době žije v České republice 1850 mužů a 1977 žen s příjmením Kubín/ Kubínová (informace ke dni 9.5.2007 - Statistiky Ministerstva vnitra
ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx ). Jedná se tedy o řadu rodin, které mezi sebou nemají často žádné příbuzenské svazky. S pátráním po předcích je proto třeba začít v současnosti, od Vaší osoby, a s pomocí rodinných dokumentů, archivů a matrik postupně dohledávat další předky. Bohužel, s největší pravděpodobností vypracovanou genealogii Vašeho rodu v žádných zdrojích nenaleznete. V tištěné podobě vyšly některé rodokmeny známých osobností, propracované rodokmeny naleznete u šlechtických rodů, převážná část zájemců o genealogii vlastní rodiny ovšem musí rodokmen teprve vypracovat. Situaci by Vám značně ulehčilo, kdyby se někdo z Vaší rodiny (v otcově linii) již genealogií rodiny zaobíral.
Dohledávání předků a vytváření rodinného genealogického stromu je velmi zdlouhavá a systematická práce. S pátráním je třeba začít v rodině. Základní potřebné údaje získáte z osobních dokladů rodičů a prarodičů (rodné - křestní listy, oddací listy, úmrtní listy apod.). Taktéž je dobré vyzpovídat příbuzné a získat co nejvíce informací o minulosti Vaší rodiny.
Další postup je již složitější. Jelikož o předcích našich předků, o kterých jsme získali informace v rodině, již nemáme doma žádné záznamy, musíte hledat další informace mimo domov. K dohledání osobních dat ( datum narození, oddavek nebo úmrtí ) slouží obecní, městské matriky a oblastní archivy.
Dříve než se ovšem na matriku či do archivu vydáte, doporučujeme Vám prostudovat některou z knih o občanské genealogii.
Např.:
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie : základy rodopisné práce. 1. vyd. Praha : IŽ, 2000. ISBN 80-240-1080-1
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli?. 1.vyd. Praha : Horizont, 1995. ISBN 80-7012-082-7
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům, aneb, Praktická příručka občanské genealogie. 1. vyd. Praha : Libri, 2006. ISBN 80-7277-307-0 ( Více knih k danému tématu naleznete v katalogu Národní knihovny NKC:
http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc či v katalogu České národní bibliografie:
http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=cnb . )
Při pátrání by Vám mohla pomoci také databáze Archivních fondů a sbírek v České republice na internetových stránkách Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=21023147&docType=ART&lang=cs , Česká genealogická a heraldická společnost v Praze: http://www.genealogie.cz/ , seznam matričních úřadů v ČR:
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam=kategorie&kod=0054 , stránky Rodopisné databáze příjmení: http://www.rodopis.cz/ aj.
Cenné rady a pomoc při sestavování rodokmenu Vám mohou poskytnout i internetové stránky:
Např.
* http://www.ilcik.cz/genealogie/index.htm
* http://www.genea.cz/
* http://www.genealogie.cz
* http://xtree.cz/seznamy.php?aPrijmeni=Kub%C3%ADn
* http://www.rodclan.cz/index.php?PHPSESSID=d7c83857b7db0974f346d5dacfd05b29
Využít můžete také profesionálních genealogických služeb. V České republice nabízí zpracování rodinného rodokmenu řada firem i soukromých osob. Přehled některých z nich naleznete na:
* http://www.firmy.cz/Remesla-a-sluzby/Spolecenske-sluzby/Genealogicke-sluzby
(Článek o finanční náročnosti profesionálně zhotoveného rodokmenu:
http://iporadna.cz/obcan/clanek.php?article%5Barticleid%5D=18787 ).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2009 10:16
Zdenek Kubin píše:
Sobota 26.12.2015 15:00
Dobry den, jsem pravnukem Josefa Stefana Kubina. Cast rodokmenu mam. Budu rad kdyz me kontaktujete.
Kubinz zavinac gmail tecka com
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu