Gazdina roba
Text dotazu
Prosím o význam slov "Gazdina roba"
Odpověď
Dobrý den,
spojení "gazdina roba" je, jak píše Dr.Slavomír Utěšený ve slovníku ke stejnojmennému dramatickému dílu Gabriely Preissové, jedním ze zdařilých původních výtvorů autorčiných. Obě slova se používají v moravských nářečích:
* gazděna, gazdina = hospodyně
* roba = žena, dívka, služka; původ snad z robiti; původně "pracující žena"
Slovník k dílu Gazdina roba vysvětluje spojení "gazdina roba" následovně:
"roba - na vých. Moravě žena vůbec, ženská, ve Slezsku zvláště manželka (moje roba); obhroublý význam dostává toto slovo především na Hané, pokud je tam známo, ale i místy na vých. Moravě; zpravidla však přitom jde asi o takové představy, jaké jsou vyjádřeny ve spojení "To je ale hromská roba!"nebo např. i v našem dramatu "Ty robsko smělé!". Význam, který dává tomuto slovu Preissová, zvláště v této hře, totiž špatná ženština, odešlá od muže a žijící s jiným, a hlavně pak v osudovém spojení gazdina roba, t.j.
žena s hospodářem žijící, ale ne jako pravá manželka, není však ve východomoravském prostředí vůbec znám."
Zdroj: PREISSOVÁ, Gabriela. Gazdina roba. / [Autor:] Gabriela Preissová ; K vyd. připr., ediční poznámkou a slovníčkem opatř. Slavomír Utěšený ; Doslov:
Vladimír Müller/ 6. vyd., (v Orbise 1. vyd.). Praha : Orbis, 1956. str.
89-90.
Další literatura:
*  Český jazykový atlas. 1. vyd. Praha : Academia, 1992-2005 (5 sv.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.09.2010 10:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu