Galsworthy, Sága rodu Forsytů
Text dotazu
Prosím o informaci o díle Sága rodu Forsytů nebo odkaz na databázi zpracovaných děl.
Odpověď
Dobrý den,
stručné resumé Ságy rody Forsytů uvádí báze NKC u vydání z r. 1967 a 1957 (http://sigma.nkp.cz/F/) - uvádíme níže. Obecně platí, že u knih vydaných před r. 1989 bývá v záznamech v NKC uvedeno poměrně slušné resumé (jde se o přepis tištěných katalogizačních lístků).
Románová trilogie (Vlastník, V pasti, K pronajmutí) anglického spisovatele, nositele Nobelovy ceny. Obšírná kronika anglického patricijského rodu Forsytů, zachycující v rozmezí čtyřiceti let život tří generací za vládykrálovny Viktorie. V hlavní zápletce střetají se otázky citového života s vžitými majetnickými představami společenské třídy a rodu; manželka boháče Forsyta bojuje o únik z tísnivého manželského svazku, který tento boháč založilna zvyku, sobectví a lačnosti po penězích. Dílo, které přerůstá rámec rodinné kroniky a stává se kritikou měšťácké společnosti tehdejší doby..
Trilogie, kterou tvoří romány "Bohatec", "V pasti" a "K pronajmutí", je široce pojatou kronikou anglické patricijské rodiny v období téměř 40 let - od r. 1886 až do r. 1922 Ústředním thematem cyklu je vylíčení rušivého pronikání krásy do světa anglické vyšší střední vrstvy ovládané majetnickými pudy. Vlastnické instinkty jsou zosobněny především v postavě Soamese Forsyta, boháče s mimořádně vyvinutým smyslem pro majetek, ať jde o peníze nebo o ženu. Zneklidňující krása, pronikající do vlastnického světa, je zhmotněna v postavě Ireny, Soanesovy manželky; její boj o únik z tísnivého manželského svazku a její konečné osvobození je vlastním jádrem zápletky. Hlubokým proniknutím do psychologie hrdinů a postižením dudného ovzduší peněžního světa přerůstá "Sága" rámec rodinné kroniky a stává se historickým obrazem, zachycujícím život anglického měšťanstva, které zbohatlo za královny Viktorie a dosáhlo vrcholu, ale zároveň již počátku úpadku své moci..
Obsah na internetu se nám najít nepodařilo, je možné hledat dvojím způsobem, buď podle názvu, nebo podle klíč. slov: obsahy knih. Zobrazí se řada stránek, které uvádějí zpracované obsahy knih.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 16:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu