Gabriel García Márquez - životopis
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Hledám knížku se životopisem Gabriela García Márqueze, případně s rozborem jeho děl.
Nenalezla jsem knihu v čj, která by byla pouze o G.G.Márqueze. Existuje nějaká kniha, lexikon, slovník, kde bych nalezla bližší informace k tomuto
autorovi? Předem děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den, v nakladatelství Odeon vyšly v roce 2003 autobiografické vzpomínky G.G.
Márqueze s názvem Žít, abych mohl vyprávět (přesná citace: GARCÍA MÁRQUEZ, Gabriel. Žít, abych mohl vyprávět. Praha: Odeon, 2003. 429 s. ISBN 80-207-1150-3). Dále jsme ještě nalezli publikaci od Evy Lukavské "Zázračné reálno" a magický realismus : Alejo Carpentier versus Gabriel García Márquez (Brno : Host, 2003. 198 s. ISBN 80-7294-100-3), která se zabývá také Márquezovým dílem.
Rozsáhlejší informace o životě a díle tohoto spisovatele můžete také získat z následujících publikací:
* Slovník spisovatelů Latinské Ameriky. Praha: Nakladatelství Libri, 1996. Str. 264. ISBN 80-85983-10-9.
* KANBAY, Feryal. Osobnosti 20. století. Bratislava: Aktuell, 2002. Str. 134. ISBN 80-88915-08-2.
* Kronika Nobelových cen. Praha: Euromedia Group - Knižní klub, 2004. Str. 562. ISBN 80-242-1058-4
* Encyclopedia of Latin American Literature. London : Fitzroy Dearborn Publishers, 1997. Str. 347-354. ISBN 1-884964-18-4.
* Encyclopedia of Latin American and Caribbean literature, 1900-2003. London : Routledge, 2004. Str. 221. ISBN 0-415-30686-8. - dostupné na internetu pomocí Google Books Search (http://books.google.com/books?id=hwUaJQAACAAJ&hl=cs&source=gbs_ViewAPI - v dolní části stránky naleznete vydání s omezeným náhledem)
Nebo z internetu:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garc%C3%ADa_M%C3%A1rquez
* http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=14963
* http://ld.johanesville.net/marquez
* http://www.themodernword.com/gabo/
* http://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garc%C3%ADa_M%C3%A1rquez
* http://kirjasto.sci.fi/marquez.htm
* http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1982/marquez-bio.html
Národní knihovna ČR má ve fondu i dokumenty v cizích jazycích, které se Márquezem a rozborem jeho díla zabývají. Například:
* Contemporary Latin America Fiction : Carpentier, Sáboto, Onetti, Roa, Donoso, Fuentes, García Márquez: Seven Essays. Edinburgh : Scottish Academic Press, 1980. 109 s.
* HAHN, Hannelore. The influence of Franz Kafka on three novels by Gabriel García Márquez. New York ; Bern ; Frankfurt am Main ; Peter Lang, 1993. 106 s. ISBN 0-8204-2270-3.
* World Literature Ciriticism : 1500 to the Present : A Selection of Major Authors from Gale's Literary Criticism Series. [Vol.] 3, García Márquez - Lawrence. Detroit : Gale, 1992. Str. 1355-2057. ISBN 0-8103-8364-0.
* JANES, Regina. Gabriel García Márquez : revolutions in Wonderland. Columbia : Univ. of Missouri Pr., 1981. 115 s. ISBN 0-8262-0337-X.
Publikace i v dalších jazycích, zejména ve španělštině, si můžete vyhledat v elektronickém katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) nebo Souborném katalogu ČR, pro ověření dostupnosti v dalších knihovnách u nás, (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) zadáním spojení garcía márquez do pole předmět. Podobně můžete postupovat při vyhledávání článků v článkové databázi ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), na tento dotaz nám bylo vráceno 37 záznamů.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.10.2008 15:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu