Friedrich von Toggenburg
Text dotazu
Dobrý den přeji, zabývám se historií šlechtických
rodů na našem území a narazil jsem na jméno Friedrich von Toggenburg, který
se oženil v červnu 1897 s Leopoldinou von Ledebur. Konkrétně se snažím
dopátrat, zda měl Friedrich nějaké sourozence. Děkuji moc
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Hrabě Friedrich von Toggenburg (*
12.7.1866 Bolzáno) měl podle dostupných informací několik sourozenců, bohužel údaje uvedené v nalezených zdrojích se navzájem mírně odlišují, zvláště pokud jde o data narození jednotlivých členů rodiny, v textu uvádíme údaje z "Gothaisches Genealogisches Taschenbuch".
Georg Otto rytíř von Toggenburg (24.1.1810-8.3.1888), otec Friedricha von Toggenburg, byl ženatý dvakrát. První manželkou Georga Otty von Toggenburg (sňatek 15.2.1847) byla Maria Adelheid hraběnka von Sarntheim (2.4.1822 Bolzáno - 16.8.1855 Vídeň), z prvního manželství jsou uváděny následující
děti:
* Ludwig (narozen 2.7.1852 Benátky) - podle Gothajského almanachu pro rok
1893 byl Ludwig magistr teologie od 12.11.1875, kněz dominikánského řádu s klášterním jménem Paulus-Maria, provinciál rakousko-uherskéhé řádové provincie
* Maria (narozena 15.7.1854 Benátky), manžel Petr hrabě Consolati von und zu Heiligenbrunn und Bauhof, Herrn auf Seregnano (sňatek 2.6.1880 Bolzáno)
Druhou ženou Georga Otty von Toggenburg (sňatek 13.2.1858 Bolzáno) se pak stala Maria Virginie hraběnka von Sarntheim (31.5.1833 Bolzáno - 7.10.1905 tamtéž), sestra první manželky. Z druhého manželství jsou uváděny tyto děti:
* Antonia (narozena 1.4.1862 Benátky)  - manžel Lindor von Görtz (sňatek
20.11.1888 Bolzáno)
* Adelheid (narozena 31.5.1865 Benátky)
* Friedrich (narozen 12.7.1866 Bolzáno)
* Ida (narozena 19.10.1867 Insbruck) - "Gothaisches Genealogisches Taschenbuch" uvádí jméno Itha
* Heinrich (narozen 16.10.1870 Bolzáno)
V "Gothaisches Genealogisches Taschenbuch" pro rok 1941 jsou uváděny pouze děti ze druhého manželství, a to Antonie (manžel Lindor von Görtz zemřel v Bregenzu 26.3.1894, druhý manžel Kazimir hraběte Ledóchowski (sňatek uzavřeli v Bolzánu 23.4.1898), zemřel 2.11.1930 též v Bolzánu), Friedrich (uvedeny jsou i jeho děti a vnučky) a Heinrich (manželka Maria Caroline hraběnka von Pückler und Limpurg (27.10.1871 Stuttgart-19.3.1937 Vídeň), sňatek 17.1.1921 Seebenstein).
Více informací o rodu naleznete např. "Biographisches Lexikon des Kaisertums Österreich" (tento zdroj uvádí výše zmíněná odlišná životopisná data, plný text je volně dostupný na http://www.literature.at/collection.alo?from=1&to=50&orderby=author&sortorde
r=a&objid=11104&page=), v Historisches Lexikon der Schweiz
(http://www.hls-dhs-dss.ch/) a Lexicon istoric retic (http://www.e-lir.ch/ - u obou zdrojů stačí do vyhledávácího okénka zadat Toggenburg) nebo na mikrofiších World Biographical Archive (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mikrofise.htm), které jsou dostupné v Referenčním centru NK ČR. Historie rodu je stručně popsána i použitých "Gothaisches Genealogisches Taschenbuch der Gräflichen Häuser".
použitá literatura:
* Gothaisches Genealogisches Taschenbuch der Gräflichen Häuser. Jg. 66, 1893. Gotha : Justus Perthes, [s.a.]. s. 1073-1074. Signatura NK ČR: 23 K
41/Jg.66 (1893)
* Gothaisches Genealogisches Taschenbuch der Gräflichen Häuser. Teil B. Jg.
114, 1941. Gotha : Justus Perthes, [s.a.]. s. 517. Signatura NK ČR: 23 K
41/Jg.66 (1941)
* WURZBACH, Constantin.  Biographisches Lexikon des Kaisertums Österreich.
Teil 46, Toffoli - Traubenburg. Wien : Kaiserl.-königl. Hof - und Staatsdruckerei, 1882. s. 2- 4. Plný text je volně dostupný na http://www.literature.at/collection.alo?from=1&to=50&orderby=author&sortorde
r=a&objid=11104&page=.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.02.2010 09:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu