Franz Kafka: Strážce hrobky
Text dotazu
Prosím vás, v kterém svazku Franze Kafky (v češtině) naleznu jeho dramatický zlomek s názvem Hlídač hrobky? Může mít samozřejmě i jiný název, například se počínající slovem Strážce. Děkuji.
Odpověď
Dobry den, dilo Franze Kafky Strazce hrobky je zahrnuto v publikaci: KAFKA, Franz. Povidky. II, Popis jednoho zapasu a jine texty z pozustalosti. Praha : Nakladatelstvi Franze Kafky, 2003. 429 s. ISBN 80-85844-82-6.
Strazce hrobky je v knize uveden v casti nazvane Listopad-prosinec (s.
191-217), tato cast dale obsahuje: Neznicitelny sen, Pretrzeny sen, Dedeckovo vypraveni.
* s. 196-197 [Strazce hrobky - 1.fragment]
* s. 197-207 [Strazce hrobky - 2.fragment]
* s. 207-217 [Strazce hrobky - cistopis] V poznamce k 1.fragmentu je uvedeno: "V rukopise bez titulu. Titul "Der Grufwächter"  dal tomuto dramatickemu fragmentu podle vlastniho vyjadreni Brod; text, ktery pod timto titulem otiskl (BB 223-236), je slozitou rekonstrukci na zaklade obou rukopisnych fragmentu, skrtnutych mist a cistopisu".
K casti z 2.fragmentu je v poznamkach (s. 395-400) jeste uvedeno: "za timto mistem nasleduje v rukopise (viz N I-App 253-64) skrtnuta pasaz tohoto
zneni: ... nasleduje text zminene pasaze".
U cistopisu je poznamka: "Z teto cistopisne verze, napsane zrejme samotnym Kafkou na stroji, se zachovalo jen 6 listu; vznikla na prelomu roku 1916/17."
BB = Beschreibung eines Kampfes. Novellen, Skizzen, Aphorismen. Aus dem Nachlass (BGWT 5) BGWT = Gesammelte Werke I-VIII. Herausgegeben von Max Brod. Taschenausgabe in acht Bänden.Frankfurt/M : Fischer Taschenbuch Verlag, 1975nn.
N I-App = Nachgelassene Schriften und Fragmenten in der Fassung der Handschriftten I + Apparatband
Publikace Povidky, II. se nachazi ve fondu Narodni knihovny CR pod signaturou 54 H 231386, je mozne ji na zaklade platneho ctenarskeho prukazu objednat k prezencnimu studiu do studovny. Zaznam dokumentu s moznosti objednani naleznete v elektronickem katalogu NK CR - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc). Dostupnost teto knihy i v jinych ceskych knihovnach je mozne overit prostrednictvim Souborneho katalogu CR
(http://sigma.nkp.cz/cze/skc) - pro krajske a odborne knihovny nebo Souborneho katalogu SKAT (http://www.skat.cz) - pro mestske knihovny.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2008 15:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu