František Pravda
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli byste mi mohli pomoci se sekundární literaturou týkající se spisovatele 19.století - Františka Pravdy 1817-1904,pocházel z Nekrasína u JIndřichova Hradce, je autorem mravoučných povídek. MOhou to být články o autorovi, kritika autora nebo co o něm napsali jiní autoři apod. děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den, spisovateli Františku Pravdovi a jeho dílu se věnuje mimo jiné několik knih, velká řada článků a příspěvků ve sbornících. Celkový přehled sekundární literatury, bibliografie a biografie ke zmíněnému spisovateli nabízí Lexikon české literatury. 3/II. P-Ř. Praha: Academia, 2000. ISBN 80-200-0708-3.
Kniha je dostupná v Referenčním centru NK ČR.
Seznam sekundární literatury zde uvedený je opravdu rozsáhlý, pro ukázku uvádíme pouze několik citací:
*  KOLÁČ, Vojtěch. František Pravda : Několik slov při příležitosti osmdesátiletého jubilea slovutného spisovatele a kněze. V Praze : I.L. Kober, 1897.
*  HOLEČEK, František. František Pravda (Vojtěch Hlinka) : obraz z jeho literár. činnosti. Brno : Fr. Holeček, 1906.
*  Z korespondence a života spisovatele Fr. Pravdy. V Jindřichově Hradci : Městské museum, 1941
*  Povídky z kraje: F.L.V.(Vorlíček), Pražské noviny, 10.12.1851
*  an.(V.Hálek):F.P.,Květy 1869, s.38
*  TICHÝ,J.:Spisovatelské jubileum F.P., Posel z Prahy, 19.4.1877.
Další citace sekundární literatury naleznete ve výše zmíněné publikaci.
Některé články můžete dohledat v plném znění v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do?lang=cs (Periodika). Do roku 1880 jsou periodika volně dostupná, po roce 1880 je přístup k nabízenému digitalizovanému tisku možný ve studovně Referenčního centra NK ČR (Klementinum).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 14:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu