-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
V knize "František Halas, Dopisy, Torst 2001" jsem našla informaci, že
Adolf Gajdoš (1884- 1966) – prozaik, nakladatelský redaktor, překladatel z polštiny,který patřil k brněnské devětsilské generaci, je autorem článku o tom, jak v Brně vznikal časopis Pásmo.
Jeho článek se mi však nepodařilo objevit. Můžete mi pomoci, ve kterých časopisech moh být otištěn? V Indexu ani v Pásmu jsem ho nenašla.
Dobrý den,
nejlépe by bylo vyhledávat v článkové bibliografii, ale pokud jde o Národní knihovnu, tak u nás je zpracována až od roku 1953. Možná byste mohla kontaktovat Moravskou zemskou knihovnu v Brně, která by Vám poskytla více informací o Brněnském Devětsilu, https://www.mzk.cz/.
Nám
se podařilo zjistit, že poetismus byl propagován v časopisech a sbornících Disk,
Fronta, Pásmo a především ReD (tj. Revue Devětsilu).
http://www.cojeco.cz/index.php?s_lang=2&detail=1&id_desc=389824http://www.cojeco.cz/index.php?s_lang=2&detail=1&id_desc=389824http://www.cojeco.cz/index.php?s_lang=2&detail=1&id_desc=389824.
Ve fondu Národní knihovny ČR jsou následující časopisy: Disk 1923-1925, Pásmo 1924-1926, ReD 1927-1931=digitalizovaný dokument,
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1452990, dále časopis ARCHA : 1912 - 1941; 1945 - 1948 |
Archa otiskovala především básnické a kratší prozaické texty. V menší míře byla v časopise zastoupena literární kritika a esejistika, soustředěná opět k tématům spojeným s křesťanskou praxí a filozofií. V prvních poválečných číslech je patrná dobová inklinace k patetickému oslavování válečných obětí a vítězství nad fašismem.
Básně v listu pravidelněji otiskovali Ivan Bauše, Julius Brabec, František B. Děrda, František Dohnal, Adolf Gajdoš, Jan Karník (pseud. Josefa Svítila), J. M. Svoboda, Nina Svobodová, František Střížovský, Jan Zbořílek.
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=66
Archiv
Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://archiv.ucl.cas.cz/index.phppath=CesLit/13.1965/1/76.png. uvádí,
že historie a dokumenty Brněnského Devětsilu jsou popsány v časopisu Česká
literatura (1965). Konkrétně se jedná o články:
* BÍLEK, Jaroslav. O vzniku Brněnského Devětsilu. K historii Brněnského
Devětsilu. Česká literatura. roč. 13/1965, č. 1, strana 76 - 84.
* SUS, Oleg. Z Dokumentů Brněnského Devětsilu. Česká literatura. roč.
13/1965, č. 1, strana 85 - 90.
Oba články můžete nalézt v digitálním archivu Ústavu pro českou literaturu.
Další
články uváděné k tomuto tématu:
* SUS, Oleg. Brněnský Devětsil 1924-1964. Rovnost. roč. 79, č. 71 (22. 3.), s.
4. 1964.
* BÍLEK, Jaroslav. Brněnský Devětsil a Pásmo. Rovnost. roč. 94, č. 65 (17.3.),
příl., s. 2. 1979.
* HEK, Jiří. Z dokumentů a korespondence Brněnského Devětsilu 1923 - 1927.
Literární archiv : Sborník Památníku národního písemnictví. roč. 2, s.176-215.
Praha : Orbis, 1967.
Článků o Devětsilu obecně vyšla celá řada. Podrobné heslo k Devětsilu naleznete v Lexikonu české literatury. díl 1. A-G. 1. vyd. Praha : Academia, 1985. Součástí hesla je také další doporučená literatura k tématu. Řadu dalších informačních zdrojů k tématu můžete nalézt také v katalozích a databázích Ústavu pro českou literaturu: http://isis.ucl.cas.cz/db.jsp.
Adolf Gajdoš používal řadu pseudonymů. Lexikon české literatury uvádí následující :
Gajdoš, Adolf, 1884-1966 jk01032262
Viz: Havlín, J., 1884-1966
Viz: Javor, Pavel, 1884-1966
Viz: Tar, Jan, 1884-1966
Viz též: Laval, Jakub, 1884-1966 kup20030000055993
Viz též: Revo, 1884-1966 jo2012689554
užitečné odkazy :
http://www.odmaturuj.cz/literatura/devetsil-literarni-spolek/http://www.odmaturuj.cz/literatura/devetsil-literarni-spolek/
http://opac.nm.cz:8080/opacnm/authorities/315904;jsessionid=DA4153003B9FE752F06008DB86D7FDA8
http://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=14989http://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=14989http://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=14989
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
08.01.2015 16:02