František Bakule
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat v jakých publikacích se mohu dozvědět o životě a úspěších Františka Bakule?
Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že máte na mysli pedagoga Františka Bakule (1877-1957), ředitele Jedličkova ústavu, učitele a vychovatele tělesně postižených dětí a vedoucího sboru Bakulovi zpěváčci. Jako příklad můžeme uvést tuto literaturu, která pojednává o jeho životě a díle:
CIPRO, Miroslav. Prameny výchovy: encyklopedický soubor statí o předních pedagogických myslitelích a reformátorech. svazek třetí, IX. a XX. století. 1. vyd. Praha: Cipro, 1991. 600 s.
DURDÍKOVÁ, Lída. Šarkán: psychologické obrázky nejmladšího z Bakulovy družiny. [2. vyd.]. V Praze: Nákladem Bakulovy družiny, 1921. 66 s. Publikace Bakulovy družiny; č. 1.
DURDÍKOVÁ, Lída. Zde se vraždí: případ Bakulův. Praha: Sdružení přátel, 1934. 31, 1 s., obr. příl.
FAUCHER, François. František Bakule: enfant terrible české pedagogiky. Překlad Oldřich Janota. Vyd. 1. Praha: Portál, 1999. 118 s. ISBN 80-7178-305-6.
FILIP, František. Ředitel Bakule a jeho dílo. Brno: [s.n.], 1939. 83 listů.
GREGOR, Vladimír. František Bakule a jeho dětský pěvecký sbor. 1. vyd. Ostrava: Pedagogická fakulta, 1982. 112 s. Spisy Pedagog. fakulty v Ostravě; sv. 47.
PŘÍHODA, Václav. Třicet let Bakulovy práce pokusné. V Praze: E. Leschinger, [1927]. 16 s.
RENOTIÉROVÁ, Marie. Některé významné osobnosti oboru somatopedie v českých zemích: přátelé jedinců s tělesným postižením. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. 132 s. ISBN 978-80-244-1861-2.
Sborník pedagogické fakulty v Ústí nad Labem. Řada pedagogicko-psychologická. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 191 s. : il.
TITZL, Boris. To byl český učitel: František Bakule, jeho děti a zpěváčci. 1. vyd. Praha: Společnost Františka Bakule, 1998. 243 s. ISBN 80-902518-0-3.
Dokonce i on sám byl autorem několika publikací, byly to např.:
BAKULE, František. Každý ve svém domě. V Praze: Česká grafická Unie, 1941. [24] s. Album strýčka Kastora; [sv.] 4.
BAKULE, František. Naše vodjaniki: Opovedane z škol'noho života. Užhorod: Škol'. otd. civ. upravy Podk. Rusi, 1924. 28 s.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2016 09:50
Iku Horiuchi píše:
Pondělí 01.08.2022 18:37
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat.
Kolik knih o Františku Bakulem vyšlo v České republice?
Jak známý je dnes v Česku František Bakule?
Děkuji vám.
PSK - admin píše:
Pátek 05.08.2022 14:56
Dobrý den,
ověřili jsme informace výše a k uvedeným dohledaným titulům bychom přidali jednu seminární práci z roku 2000, která o Fr. Bakulem pojednává.
SKOŘEPOVÁ, Ivana. František Bakule - český pedagog (1877-1957): seminární práce. Doksy u Kladna: I. Skořepová, 2000. 44 s.
Služba monitoringu českého tisku Anopress uvádí celkem 137 výsledků (článků z českých novin a časopisů) od roku 1996.
Dovolíme si odhadovat, že otázka známosti Františka Bakule v Česku bude záviset na tom, zda se bavíme o široké či odborné veřejnosti. U odborníků, především z řad pedagogů, nejspíše nenarazíme na člověka, který by jméno Františka Bakule neznal. Oproti tomu, široká veřejnost bude mít spíše sporadičtější povědomí o tom, kdo Bakule byl. Dle statistiky služby Anopress bylo nejvíce článků publikováno v roce 2019, o co se zasloužila nejspíše také inscenace Divadla pod Palmovkou o Bezrukém Frantíkovi (https://www.i-divadlo.cz/[…]/bezruky-frantik), který se s Františkem Bakulem setkal v Jedličkově ústavu v roce 1913, více informací naleznete například zde: https://ivamarkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755845.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu