Forenzní věda
Text dotazu
Zajímá mě forenzní věda. Potřeboval bych o ní sehnat literaturu. Jen psané česky.
Odpověď
Dobrý den,
Wikipedia popisuje forenzní vědy jako vědy, " které se aplikují při vyšetřování a dokazování v trestních i civilních řízeních před státními orgány. Jde o postupy vedoucí k prokázání identity osob, pravosti listin a podobně. Souhrn těchto věd se někdy zkráceně označuje jako forenzika (z angl. forensics).
Forenzní (z lat. forensis, soudní, od forum, veřejné prostranství, kde se konaly soudy) znamená soudní a obvykle označuje postupy a vědy, související s vyšetřováním a soudním dokazováním, zejména v trestních záležitostech.
Stručný přehled forenzních věd
Daktyloskopie je metoda určování identity pomocí otisků prstů.
Forenzní antropologie se zabývá zejména identifikací koster, lebek a chrupu.
Forenzní balistika se snaží identifikovat zbraň, hlavně pomocí stop na projektilu.
Forenzní chemie identifikuje různé látky, například jedy.
Forenzní medicína čili soudní lékařství se snaží stanovit čas a příčiny smrti nebo poškození.
Forenzní psychologie posuzuje psychologii podezřelých osob.
Forenzní genetika identifikuje osoby či stopy z místa činu na základě analýzy DNA.
(Forenzní) písmoznalectví identifikuje osoby podle jejich ručního písma.
Kromě toho se pro forenzní účely aplikují i různé další vědy podle povahy problému.
Forenzní fotografie
Porovnání stopy a podrážky
Nejstarší zmínka o aplikaci vědy pro odhalení podvodu je v pověsti o Archimédovi († 212 př. n. l.), který zjistil specifickou hmotnost údajně zlaté koruny a dokázal, že není zlatá. Arabský příběh vypráví o kupci, který měl vyšetřit vraždu srpem; nechal přinést všechny srpy ve vesnici a na jeden se slétly mouchy. Čínskou příručku vyšetřování napsal roku 1248 Song Ci. Mezi průkopníky forenzních věd v Evropě patřil francouzský dvorní lékař a chirurg Ambroise Paré (1510-1590) a koncem 18. století vyšlo několik pojednání o forenzním a policejním lékařství. Mezníkem v dalším vývoji forenzních věd byl objev mikroskopu, daktyloskopie a identifikace osob a stop z místa činu pomocí analýzy DNA...."
V elektronickém katalogu, který je volně přístupný  z prvních stránky Národní knihovny ČR na www.nkp.cz, jsme vybrali:
Cirtkova, Ludmila, 1954-
Forenzni psychologie / Ludmila Cirtkova. -- 2., upr. vyd.. -- Plzen : Vydavatelstvi a nakladatelstvi Ales Cenek, 2009. -- 439 s. ; 23 cm
ISBN 978-80-7380-213-4 (broz.)
Nemecke resume
. -- Obsahuje bibliografii a rejstrik
* forenzni psychologie
* ucebnice vysokych skol
Signatury:* 54 F 100337* 54 F 101530* SF II 080179
Identifikace a reflexe rizik spolecenske praxe jako teoreticky zaklad pro rozvoj policejnich sluzeb : vystupy vedeckovyzkumne cinnosti realizovane v ramci Vyzkumneho zameru Policejni akademie CR v Praze v roce 2008. -- Praha : Ministerstvo vnitra CR ve spolupraci s Policejni akademii Ceske republiky, 2008. -- 2 sv. (144 s., s. 145-382) : il. ; 24 cm. -- (Bezpecnostni teorie a praxe, ISSN 1801-8211 ; zvlastni c.
2008/1-2)
ISBN 978-80-7251-326-0 (1. dil : Policejni akademie CR : v knize neuvedeno : broz.). -- ISBN 978-80-7251-327-7 (2. dil : Policejni akademie CR : v knize neuvedeno : broz.)
Anglicka resume
. -- Obsahuje bibliografie a bibliograficke odkazy
* policie -- Cesko
* bezpecnostni management -- Cesko
* krizovy management -- Cesko
* kriminalistika
* policiste -- Cesko
* odborne vzdelavani -- Cesko
* studie * sborniky
Signatury:* II 162659* II 162660
Z dalších knih, kde by mohly být obsaženy informace, které Vás zajímají, ale nemají přímo klíčové slovo forenzní v bibliografickém záznamu, popisu, můžeme doporučit např.:
Dodrzovani lidskych prav organy cinnymi v trestnim rizeni : prirucka skoleni lidskych prav pro prislusniky policie. -- Praha : Amnesty International Ceska republika, 2002. -- 241 s. ; 29 cm
ISBN 80-254-2950-4 (v knize neuvedeno : broz.)
Nad nazvem: OSN, Urad vysokeho komisare pro lidska prava
Organizace spojenych narodu. Urad vysokeho komisare pro lidska prava
* lidska prava
* policie
* prirucky
Signatury:* 54 D 152810*
Chmelik, Jan, 1952-
Dopravni nehody / Jan Chmelik a kolektiv. -- Plzen : Vydavatelstvi a nakladatelstvi Ales Cenek, 2009. -- 540 s. : il. (prevazne barev.), plany, formulare ; 24 cm
ISBN 978-80-7380-211-0 (broz.)
Anglicke resume
. -- Obsahuje bibliografii, bibliograficke odkazy a rejstrik
* dopravni nehody
* monografie
Signatury:* 54 F 102330*
Hloubkova analyza dopravnich nehod v CR : [metodika uplatneni vysledku vyzkumu] / zpracovatel Centrum dopravniho vyzkumu (CDV). -- [Praha : Ministerstvo dopravy], 2009. -- 109 s. : il. (nektere barev.) ; 30 cm
ISBN 978-80-86502-99-1 (Centrum dopravniho vyzkumu : broz.)
Obalkovy nazev: Hloubkova analyza dopravnich nehod
. -- Obsahuje bibliografii
Centrum dopravniho vyzkumu
* silnicni dopravni nehody -- analyza
* metodicke prirucky
Signatury:* 54 D 164128*
Straus, Jiri, 1954-
Teorie a metodologie kriminalistiky / Jiri Straus, Miroslav Nemec a kolektiv. -- Plzen : Vydavatelstvi a nakladatelstvi Ales Cenek, 2009. -- 503 s. : il. ; 21 cm
ISBN 978-80-7380-214-1 (broz.)
Anglicke resume
Nemec, Miroslav, 1950-
* kriminalistika
* ucebnice vysokych skol
Signatury:* 54 H 301902* 54 H 303922*  SF II 080063
Hrinko, Martin
Zakladni taktika policejnich cinnosti : (studijni pomucka) / Martin Hrinko. -- 1. vyd.. -- Ostrava : Sdruzeni pozarniho a bezpecnostniho inzenyrstvi, 2005. -- 74 s. : il. ; 21 cm
ISBN 80-86634-37-X (Sdruzeni pozarniho a bezpecnostniho inzenyrstvi : broz.)
Nad nazvem: Sdruzeni pozarniho a bezpecnostniho inzenyrstvi Ostrava, Vysoka skola banska - Technicka univerzita Ostrava. -- Obsahuje bibliografii
Sdruzeni pozarniho a bezpecnostniho inzenyrstvi
Vysoka skola banska - Technicka univerzita Ostrava
* policie -- Cesko
* policejni vysetrovani
* kriminalisticka taktika
* ucebnice
Signatury:* 54 H 268703
Dvorak, Vratislav, 1949-
Zaklady operativne patraci cinnosti policie v definicich a schematech / Vratislav Dvorak, Martin Kloubek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Policejni akademie Ceske republiky v Praze, 2011. -- 76 s. ; 29 cm
ISBN 978-80-7251-351-2 (broz.)
Na obalce nad nazvem: Policejni akademie Ceske republiky v Praze, Fakulta bezpecnostne pravni, katedra kriminalni policie -- 150 vyt.. -- Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy. -- Urceno pouze pro potreby studia predmetu Operativne patraci cinnost policie a Organizace a cinnost policejnich sluzeb
Kloubek, Martin, 1950-
Policejni akademie Ceske republiky. Katedra kriminalni policie
* policie -- Cesko
* policejni patrani -- Cesko
* operativne patraci prostredky -- Cesko
* ucebnice vysokych skol
Signatury:* 54 D 169851
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 17:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu