F. Pravda - Povídky z kraje
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda byste mi nepomohli se sekundární literaturou k Povídkám z kraje od Františka Pravdy.
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
sekundární literatura, kterou nejspíše hledáte k nějaké školní práci (seminární, bakalářské, diplomové),  by měla být součástí Vaší práce. Podle pravidel služby Ptejte se knihovny vyhledat literaturu (i sekundární) ke školní práci je součástí úkolu, který jste dostala zadaný. Služba Ptejte se knihovny úkoly nevypracovává, viz http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu:
"Referáty a otázky ke zkouškám
Nežádejte od nás, abychom vypracovali vaše referáty, úkoly a jiné školní úlohy, taktéž nezodpovídáme otázky různých kvízů a testů. Rádi vám ukážeme, jak vyhledat literaturu k danému tématu, uvedeme základní tituly z našich fondů, ale nečekejte více."
Literaturu můžete hledat v katalozích a databázích Národní knihovny ČR na www.nkp.cz. Pro Vaši práci můžeme doporučit např.:
Slovník českých spisovatelů. Praha: Československý spisovatel, 1964. heslo František Pravda na straně 399, kde uvedena i literatura k osobě F. Pravdy a hlavně velmi podrobné heslo v Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce. Praha: Academia, 2000. D. 3 .M - Ř. Sv. II. P - Ř., strana 1058-1060. Je zde uvedena obsáhlá bibliografie díla autora včetně příspěvků do různých periodik, ale i článků o autorovi z pera jiných spisovatelů. Zda tam najdete to, co ke své práci potřebujete, musíte posoudit sama.
Povídky z kraje od Františka Pravdy jsou v digitalizované podobě v systému Kramerius na www.nkp.cz, viz odkazy níže.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20890728
sv. 1 -3
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/21541779
sv. 4 - 5
V Národní digitální knihovně v systému Kramerius můžete najít i články v různých periodikách v plném znění, které vyšly v dobovém tisku a kde je zmíněno toto dílo., např.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5701793.
Dotaz na sekundární literaturu jsme k spisovateli Františku Pravdovi  již před časem zpracovávali, je uložen i s odpovědí v archivu Ptejte se knihovny na www.nkp.cz,
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/frantisek-pravda/
Spisovateli Františku Pravdovi a jeho dílu se věnuje mimo jiné několik knih, velká řada článků a příspěvků ve sbornících.
Např.:  KOLÁČ, Vojtěch. František Pravda : Několik slov při příležitosti osmdesátiletého jubilea slovutného spisovatele a kněze. V Praze : I.L. Kober, 1897.
HOLEČEK, František. František Pravda (Vojtěch Hlinka) : obraz z jeho literár. činnosti. Brno : Fr. Holeček, 1906.
Povídky z kraje: F.L.V.(Vorlíček), Pražské noviny, 10.12.1851
TICHÝ,J.: Spisovatelské jubileum F.P., Posel z Prahy, 19.4.1877.
Některé články můžete dohledat v plném znění v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do?lang=cs. Do roku 1880 jsou periodika volně přístupná, po roce 1880 je přístup možný jen v Referenčním centru NK ČR.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2012 18:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu