Existuje svědectví R. Heydricha nebo jeho řidiče J. Kleina o atentátu 27. 5. 1942?
Text dotazu
Dobrý den,
již delší dobu se zajímám o operaci Anthropoid, jejímž cílem bylo zabít R. Heydricha. Našel jsem spoustu článků, ovšem jednu podstatnou informaci jsem nenašel ani v jednom z nich. Reinhard Heydrich zemřel až v nemocnici několik dní po atentátu a jeho řidič Johannes Klein až dlouho po válce, roku 1973. Oba jistě gestapo vyslíchalo, přesnější informace o atentátu nikde jinde získat nemohlo. I přesto jsem nezjistil, zda se dochovalo svědectví o atentátu z 27. 5. 1942 alespoň jednoho z mužů nebo alespoň co svědectví obsahovala.
Mockrát děkuji.
Odpověď
Vážený pane ...,
Váš dotaz na výpovědi jak R. Heydricha, tak jeho řidiče J. Kleina jsou zcela na místě. Výslechy obou zmíněných však pravděpodobně nejsou podloženy, nebo přinejmenším zachyceny v literatuře, publikované na dané téma. Pannwitzova zpráva - jakkoli značně tendenční a místy nepřesná - uvádí sled událostí během atentátu takovým způsobem, že lze Kleinovu výpověď předpokládat, nicméně Vojtěch Šustek v edici pramenů v operaci Anthropoid a následnému stannému právu uvádí, že Kleinova výpověď pramenně podložena není. Důvodem pro tuto skutečnost může být buď Kleinovo zranění, znemožňující výpověď v inkriminované době, nebo možnost, že se příslušné dokumenty nedochovaly. Ohledně Heydrichovy výpovědi k atentátu lze předpokládat, že základní informace o událostech sdělil před operací na Bulovce. Pannwitzova zpráva opět bližší informace neuvádí. Vzhledem ke skutečnosti, že mu po zákroku byly podávány silné dávky morfia, lze předpokládat, že přinejmenším ve dnech bezprostředně po atentátu a následné operaci nebyl s to podat plnohodnotné svědectví.
Bližší informace k daný skutečnostem můžete nalézt v následující literatuře:
LEHRER, Steven. Wannsee house and the Holocaust. Jefferson, N.C.: McFarland, c2000. ISBN 978-0-7864-0792-7.
ŠUSTEK, Vojtěch. Atentát na Reinharda Heydricha a druhé stanné právo na území tzv. protektorátu Čechy a Morava: edice historických dokumentů. Praha: Archiv hl. m. Prahy, 2012-. Documenta Pragensia. ISBN 978-80-86852-48-5.
ČVANČARA, Jaroslav. Heydrich. Praha: Gallery, c2004. ISBN 80-86010-87-2.
Použité zdroje
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
28.08.2017 22:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu