Exekuční místa za protektorátu
Text dotazu
Dobrý den, moc prosím o pomoc se zodpovězením této
otázky. Nebo alespoň o radu, kde hledat: V červnu 1942 vzniklo na území
protektorátu několik exekučních míst, která byla nacisty využívána k
popravám čs. vlastenců. Kolik takovýchto těchto míst (včetně Lidic) na
protektorátním území existovalo?
Odpověď
Dobrý den,
v knize
Atentát na Heydricha / František Emmert. -- 1. vyd.. -- Brno : B4U, c2008.
-- 95 s. : il., mapa, portréty, faksim. ; 27 cm + 8 faksim. (28 s.)
je na str. 79 uvedeno
. jejich osud bohužel býval velmi rychlý: bušení na dveře uprostřed noci - odvoz do Pečkova paláce v Praze nebo na jiné úřadovny gestapa v protektorátu - rychlý soud (často bez účasti zatčeného) - převoz na střelnici v pražských Kobylisích nebo do brněnských Kounicových kolejí - a poprava zastřelením společně s několika dalšími odsouzenými..
Z výše zvedného by pak vyplývalo, že mimo koncentrační tábory byla na území protektorátu pouze dvě místa, kde se konaly popravy (ovšem je to jen vývod na základě této části knihy).
Doporučujeme prostudovat dokumenty k tématu, výběr pomocí našeho online katalogu - báze NKC, případně katalogu jiné knihovny.
Např. jsme vyhledali:
Češi pod německým protektorátem : okupační politika, kolaborace a odboj
1939-1945 / Detlef Brandes ; přeložil Petr Dvořáček. -- V českém jazyce vyd.
2.. -- Praha : Prostor, 2000. -- 657 s.
Under the Greater German Reich rule : the Protectorate's official statistics in 1939-1945 / Jaroslav Češka. -- Vyd. 1.. -- Praha : Futura, 2006. -- 320 s.
Geteilt, besetzt, beherrscht : die Tschechoslowakei 1938-45: Reichsgau Sudetenland, Protektorat Böhmen und Mähren, Slowakei ; für die Deutsch-Tschechische und Deutsch-Slowakische Historikerkommission / herausgegeben von Monika Glettler, L'ubomír Lipták und Alena Míškova. -- 1.
Aufl.. -- Essen : Klartext, 2004. -- 363 s.
Nacistická perzekuce v českých zemích / Jiří Frajdl. -- Praha :
Křesťanskosociální hnutí ve spolupráci s Historickodokumentační komisí KČP, 2003. -- 15 s.
Protektorát a osud českého odboje / Vojtěch Mastný ; [přeložil David Falada]. -- 1. vyd.. -- Praha : Eurolex Bohemia, 2003. -- 238 s.
Nacionálno-socialistický systém vlády : ríšska župa Sudety, Protektorát Čechy a Morava, Slovensko / pre Slovensko-nemeckú komisiu a Česko-nemeckú komisiu historikov zostavili Monika Glettler, Ľubomír Lipták, Alena Míšková.
-- Bratislava : AEP, 2002. -- 253 s.
Protektorát Čechy a Morava : státoprávní a politické aspekty nacistického okupačního režimu v českých zemích 1939-1945 / Pavel Maršálek. -- Vyd. 1..
-- V Praze : Karolinum, 2002. -- 347 s.
Veřejná správa Protektorátu Čechy a Morava v letech 1939-1945 / Pavel Maršálek. -- 1. vyd.. -- Praha : Vodnář, 1999. -- 107 s.
Dějiny policie a četnictva. III., Protektorát Čechy a Morava a Slovenský stát (1939-1945) / Pavel Macek, Lubomír Uhlíř. -- Vyd. 1.. -- Praha : Police history, 2001. -- 230 s., [90] s. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty, faksim.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.03.2010 13:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu