Eugène Ionesco (vystoupení v r. 1968)
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne který Francouzský spisovatel v roce 1968 veřejně protestoval
proti okupaci Československa. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, francouzský spisovatel, který veřejně odsoudil vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu roku 1968, byl dramatik, básník a esejista rumunského původu Eugéne Ionesco (1912 - 1994)( http://cs.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Ionesco ).
Na události v Československu reagoval články "Československo? Jediná země v Evropě, která si zaslouží nezávislost" (11. listopadu 1968) a "Od Prahy po Londýn samá hanba" (14.dubna 1969). Oba články si můžete přečíst v českém překladu v knize:
IONESCO, Eugene. Neznámý Eugen Ionescu. Praha : Česko-rumunská společnost, 2004.ISBN 80-902947-7-4.
Po nástupu normalizační vlády v Československu v dubnu 1969 byl tento autor zařazen na seznam zakázaných autorů. Jeho hry byly až do roku 1989 staženy z veřejných knihoven i divadel.
Zdroje:
IONESCO, Eugene. Neznámý Eugen Ionescu. Praha : Česko-rumunská společnost,
2004. ISBN   80-902947-7-4.
IONESCO, Eugene. Samotář. 1.vyd. Praha : Aurora, 2000. ISBN 80-7299-001-2
(váz.)
Slovník francouzsky píšících spisovatelů : Francie, Belgie, Lucembursko, Švýcarsko, Kanada, Maghreb a severní Afrika, "Černá" Afrika, Libanon, Oblast Indického a Tichého oceánu. 1. vyd. Praha : Libri, 2002. ISBN 80-7277-130-2 (váz.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2008 12:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu