Etymologie slovesa nedutat
Text dotazu
Prosím o vysvětlení původu slova nedutat - dutat. Nikde jsem to nenašla.
Odpověď
Dobrý den,
sloveso "nedutat" bylo odvozeno od citoslovce du, dut = muk (Př. "Ztichli mladí, ani dut!" S.Čech). Sloveso se užívá ve významu mlčet, ani nemukat, neříci ani du (dut).
Použité zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997.ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967.
*  Příruční slovník jazyka českého. Díl I., A-J. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1937.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.07.2009 09:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu