etymologie slova živočich
Text dotazu
Dobry den, jaky je puvod slova zivocich, resp. proc ne treba 'zivak' nebo neco podobneho? Proc to slovo konci na 'ich'?
Odpověď
Dobrý den, slovo /"živočich"/ vzniklo ve středověku. Přípona /"-ch"/ má tady význam činitelský (podobně jako např. ve slově /"ženich"/) - "ten, kdo žije a čije". Dříve bylo používáno i ve tvaru /"životčich"/ (v takovém tvaru používá toto slovo např. Jan Amos Komenský).
Zdroje:
Holub, J. - Lyer, S.: Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992
Rejzek, J.: Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2001.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2009 16:43
Chytrák píše:
Pondělí 16.08.2021 08:44
Proč to tedy není Živoch? Proč je ve slově "či"
PSK - admin píše:
Čtvrtek 16.09.2021 13:21
Vybíráme z odpovědi výše: .........."ten, kdo žije a čije".........
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu