Etymologie slova ťuhýk
Text dotazu
Jaký je původ a význam názvu opeřence, jemuž se
říká ťuhýk? Myslel jsem, že to bude odvislé od jeho zvuku, ale informqce,
jež se mi podařilo nalézt, o tom nesvědčí. Pomůžete mi?
Odpověď
Dobrý den,
etymologické slovníky jazyka českého potvrzují Vaši původní domněnku.
Konkrétně v Etymologickém slovníku jazyka českého se píše: "ťuhýk - staročesky zván strakopud u Klareta. Později toto jméno přeneseno na jednoho ptáka datlovitého; nové jméno je zpětný útvar ze zvukomalebného ťuhýkat; označován tak v starší době sejček (tuhyk u Rohna, ťuhýk u Komenského, ťuhík u Nábělka a Maliny, ťujík u Rouse = sejček). Podle svého hlasu (mor.
ťu(h)ýkat, ťujíkat; česky, slovensky - ťuvikat). Na rod Lanius je přenesl Presl, neboť hlas ťuhýka je dosti podobný (trui truil nebo truü truü podle Brehma."
(MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. vyd. z roku 1971.
Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997 .str.659 - 660.)
Vznik rodového latinského názvu Lanius vysvětluje příručka věnovaná ťuhýku obecnému jako ptáku roku 1996: "Rodový vědecký název Lanius pochází z latinského slova laniare, což v překladu znamená "slzy stranou".
(
http://www.birdlife.cz/wpimages/video/ptak_roku_1996.pdf)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.01.2010 17:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu