Etymologie slova studna
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na původ slova
"studna". Může mít nějakou souvislost s perským "astudan" ? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
souvislost slova "studna" (staročesky i nářečně studně, východočesky i studeň; též studánka s perským "astudan" jsme nikde nezjistili. V etymologických slovnících je toto slovo uváděno pod slovem "studený". Jeho původ je všeslovanský, staroslovasnká podoba je "studen", které bylo přitvořeno k nějakému nedochovanému primárnímu slovesu. Původ základu -stud není jasný.
Použitá literatura:
HOLUB, Josef; LYER, Stanislav.Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha : SPN, 1992.
483 s. ISBN 80-04-23715-0.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.10.2010 11:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu