Etymologie slov zaměstnání, povolání
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal na původ slov zaměstnání, povolání a profese. Slovo povolání je předpokládám od "být povolán" a profese z latiny. Jaké jsou mezi těmito slovy významové vztahy? Dají se všechna chápat ve stejném smyslu nebo jsou mezi nimi výraznější rozdíly? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pro Vámi uvádění slova - zaměstnání, povolání, profese - uvádí Slovník jazyka českého ( Fr. Trávníčk, Praha : Slovanské nakladatelství 1950) a Etymologický slovník jazyka českého (Praha : SPN 1978), následující vysvětlení :
- zaměstnání  = pravidelná  životní činnost, pravidelná práce za mzdu, pochází ze slova místo, staročesky miesto = všeslovanský výraz znamenající město
- profese- pochází z latinského professio = přiznání (k určitému řemeslu, povolání), činnost vykonávaná jako zaměstnání -povolání-tento výraz není uveden
Významově jsou tato slova shodná, jak uvádí Slovník českých synonym autorů K.Paly a J. Všianského( Praha : Lidové noviny, 1994). Navíc je ve slovníku k tomuto významu uveden ještě termín "poslání".
Pro další informace se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazy český  AV ČR, http://www.ujc.cas.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.12.2012 13:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu