Etymologie - mít kliku, brajgl, nechat na pospas
Text dotazu
Prosím Vás o zodpovězení následujících otázek: Kde
se vzalo v češtině rčení mít kliku? Odkud přišlo do nespisovné češtiny slovo
brajgl? Jaký je původ rčení nechat někoho/něco na pospas?
Odpověď
Dobrý den,
rčení "mít kliku" bylo odvozeno z německého "das Glück haben". Slovo "klika"
v tomto případě vzniklo počeštěním německého slova (Glück = štěstí). Úsloví
znamená: mít štěstí a vyváznout, uniknout beze škody, zkázy, zranění ap.; mít štěstí a úspěch, zdar. (ČERMÁK, František. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. 1.díl. 1. vyd. Praha : Academia, 1994.
str.328.)
Slovo "brajgl", které se používá jako hovorové slovo pro velký nepořádek, výtržnost, hlasitou zábavu, rvačku či rámus, pravděpodobně vzniklo odvozením od jména holandského renesančního malíře Brueghela (psaného též Breugel), údajně podle jeho monumentálních venkovských scén bez ústředního motivu na jeho obrazech. (Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. 2., rozš. vyd. Praha
: Maxdorf, c2006. str.68.)
Slovo "pospas" z úsloví "nechat(vydat/dát/vydávat) někoho/něco na pospas někomu/něčemu", s významem: přestat něco/někoho chránit, zajišťovat nebo se o to/něj starat a vydat to/ho do moci někoho nebo ho/to vystavit ničivému útoku něčeho, bylo převzato z italského slova pos(t)pasto = zákusek po jídle (pasto z latiny = pastva, krmit zvěř, později jídlo vůbec). V češtině je slovo "postpast" poprvé doloženo v roce 1724, slovo "pospas" se objevuje v knize "Slávy dcera" Jána Kollára. Nynější význam v češtině slovo nabylo pochopitelným spojením s českým "spásti".
(ČERMÁK, František. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné.
1.díl. 1. vyd. Praha : Academia, 1994. str. 680.; MACHEK, Václav.
Etymologický slovník jazyka českého. 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997, str. 473, 474.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.02.2010 14:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu