Etymologie měst
Text dotazu
Prosím nevíte, kde nalést odkud je název měst Miroslav a Rajhrad?
Odpověď
Dobrý den,
vysvětlení původu názvu měst a obcí, tj. místních jmen nebo-li oikonym, se věnují různé slovníky a příručky. Mezi základní patří např. knihy:
* PROFOUS, Antonín ; SVOBODA, Jan ; ŠMILAUER, Vladimír. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
* HOSÁK, Ladislav ; ŠRÁMEK, Rudolf. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. Praha : Academia, 1970-1980. 2 sv.
Originální název původní vsi, která předcházela Město Miroslav, není bohužel znám. V roce 1533 byla vesnice povýšena na městečko, které se skládalo z hradu Miroslav a ze staré slovanské obce neznámého názvu, německy byla tato obec nazývána Böhmdorf "česká ves" (v nářečí dnes Pemdorf, Pendrov, ulice v Miroslavi), víme tedy, že byla česká. Další součástí městečka tehdy byla i německá kolonizační ves Mitterdorf "prostřední ves" (jméno bylo dáno podle polohy mezi staršími sídly). Místní jméno Miroslav vzniklo přivlastňovací příponou -j
ъ od osobního jména Miroslav. Původně znamenalo "Miroslavův hrad" (odtud ve starých dokladech a v nářečí mužský rod). Název patří k nejstarším jménům na Moravě.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.07.2011 16:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu