etymologie - košile, klobouk, plech
Text dotazu
Z jakého jazyka nebo nářečí mají původ česká slova: košile, klobouk, plech. A jsou nějaká nynější česká slova původem ze slovenštiny?
Odpověď
Dobrý den, vámi uvedená slova mají následující etymologii:
* košile - slovo pochází z latinského slova casula = plášť s kapucí. Slovo bylo převzato do slovanský jazyků jako košula, slovensky: košela, staročesky: košule.
* klobouk = slovo pochází nejspíše z některého tureckého jazyka, slovo je příbuzné s osmanským i jinotureckým slovem kalpak. Ve staročeštině se setkáte se slovem klobúk i koblúk, u Zábřeha se dosud používá koblók, slovensky: klobúk, polsky: klobuk i kobluk, rusky, ukrajinsky, slovinsky a srbocharvátsky: klobuk.
* plech = slovo bylo odvozeno ze starohornoněmeckého slova blech. Slovenština používá taktéž slovo plech, slovinština pleh.
Na Vaši druhou otázku Vám nejlépe odpoví pracovníci Jazykové porady Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
.  Etymologické slovníky, jež užíváme, neumožňují dohledat slova dle původu, pouze dle abecedního pořádku v češtině.
Použitá literatura:
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 11:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu