Etymologie jména ptáka lejska
Text dotazu
Vážený zpracovateli dotazu,žádám, bude-li to ve Vašich silách,
o vysvětlení původu českého jména drobného pěvce, ptáka
zoologického rodu, latinsky Muscicapa, česky "lejsek". V Ottově
slovníku je lejsek uveden též jako muchálek (pták je skutečně
hmyzožravý-lovec much, viz i angl. Flycatcher). Nemohu se dopátrat
ve mě dostupných, i elektronických (UJČ), slovnících vzniku
výrazu či původu českého názvu "lejsek". Nejblíže je dle mých
úvah, výraz "lejch" - středověký jednohlasý lidový zpěv s
opakovanými sekvencemi. Ptáček totiž skutečně též při zpěvu
opakuje stejné sekvence. Nejsem však ani ornitolog ani lingvista a
nejsem si jist, zda mé úvahy se ubírají správným směrem,
protože v češtině se koncové "ch" nemění v "s".
Odpověď
V Etymologickém slovníku českého jazyka (MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 5. vyd. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2010. 866 s. ISBN 978-80-7422-048-7.) jsem našla toto: lejsek - pták Muscicapa; lidově též mucholapka, mucháček, muchálek, muchařík (polsky muchołówka, rusky a bulharsky mucholovka, srbochorvatsky muharka, muharica, mušicar); od lysý: má na hlavě bílou skvrnku, jakoby "lysinku".
Autor slovníku se odkazuje na rukopisný etymologický slovník českého jazyka od Václava Horáka (asi z let okolo 1890), který je nyní v Národním muzeu v Praze.
V Českém etymologickém slovníku (REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 1. vyd. Voznice: Leda, 2001. 752 s. ISBN 80-85927-85-3.) se uvádí toto:
lejsek - "drobný hmyzožravý pták". Prý podle bílé "lysinky" na hlavě (MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 2. dopl. upr. vyd. Praha: Academia, 1968. 866 s.), ale tu pták lejsek (Muscicapa) nemá. Nejspíš tedy tento název původně označoval rehka zahradního, čermáka (JUNGMANN, J.:Slovník česko-německý I-V. Praha 1834-1839), který má výraznou bílou skvrnu na přední části hlavy. Pak přeneseno na rod Muscicapa.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.05.2014 12:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu