Etymologie jména Kunhuta
Text dotazu
Prosím o radu, jak vzniklo jmeno Kunhuta, od čeho bylo jmeno odvozeno a ve kterem roce vzniklo?
Odpověď
Dobrý den,
jméno Kunhuta je počeštěná podoba staroněmeckého ženského jména Kunigunda.
Toto jméno vzniklo spojením slov kunni = rod a gund = boj, jméno se tedy dá přeložit jako "bojovnice rodu, rodový boj, ochránkyně rodu, šlechetná bojovnice". Přesné datum vzniku jména není známo. Jméno Kunhuta nesla například manželka německého císaře Jindřicha II. či manželka českého krále Přemysla Otakara II.
V současné době není jméno Kunhuta příliš užíváno. Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice pouze 6 žen s tímto jménem.
Použité zdroje:
* RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 1. vyd.
Praha : Libri, 2000.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006.
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.11.2009 17:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu