Etymologie
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o genealogii příjmení Vysloužil, genealogii názvu ulice Legionářská a genealogii názvu města Olomouc.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
z formulace Vašeho dotazu usuzuji, že se jedná o etymologii (původ) Vámi uvedených názvů.
Příjmení /“Vysloužil“/ vzniklo z příčestí minulého slovesa /“vysloužit si“/ (něco). Původně mohlo toto příjmení označovat vysloužilého vojáka.
Název ulice /“Legionářská“/ pochází zřejmě od Československých legii
– československých jednotek bojujících za 1. světové války po straně Dohody. Tento název vznikl až po válce, za války se používalo označení „jednotky československých zahraničních vojsk“. Československé legie působily hlavně v Rusku (významná bitva u Zborova 2. 7. 1917), Francii a Itálii. Jednotlivé pluky byly číslovány podle místa působení. Koncem války měly jednotky československých vojsk na 100 000 členů.ь“/ - význam by tedy byl „Olomútův hrad“. Koncové /“-t“/ se před /“-j-„/ měkčilo v /“-c“/.–
Zdroje:
Moldanová, D: Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004
Universum: všeobecná encyklopedie. Praha: Odeon, 2002-
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_legie
Lutterer, I. – Kropáček, L. – Huňáček, V.: Původ zeměpisných jmen. Praha: Mladá fronta, 1976
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.05.2008 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu