etymologický slovník Václava Machka
Text dotazu
Mohli by jste mi prosím napsat něco o etymologickém slovníku Václava Machka? Mám z toho dělat referát a nevím co s tím...děkuji !!
Odpověď
Dobrý den,
předem bychom Vás rádi upozornili, že naše služba Ptejte se knihovny neslouží k vypracovávání domácích úkolů, referátů ani seminárních a podobných prací (viz http://www.ptejteseknihovny.cz/ask.php?lib=nkp#pravidla). Nevíme, v jakém směru má Váš referát o Etymologickém slovníku Václava Machka pojednávat, nicméně nejlepším řešením jistě bude, pokud navštívíte některou z knihoven a slovník si prostudujete sama.
Machek, Václav. Etymologický slovník jazyka českého vyšel podle našich informací zatím ve čtyřech vydáních - 1957, 1968, 1971 a 1997. Jeho nejnovější vydání je dostupné i v příruční studovně Referenčního centra Národní knihovny ČR, další knihovny s tímto slovníkem ve fondu si snadno zjistíte ze Souborného katalogu ČR
(http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=skc) nebo Souborného katalogu SKAT - pro městské knihovny (http://www.skat.cz/).
Přesná citace jeho posledního vydání je: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1. Obsahuje rozsáhlé Úvodní slovo, které pojednává o vzniku slovníku a také o obecných pravidlech etymologie slov, zde byste pravděpodobně nalezla nejvíce informací.
Mohl by Vám ještě pomoci některý z následujících článků, které jsme nalezli v bázi ANL (články v českých novinách, časopisech a sbornících) -
http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=anl:
1) HAVLOVÁ, Eva. Etymologické metody Václava Machka. Slavia. Roč. 63, č. 4 (1994), s. 389-394. ISSN 0037-6736.
2) KARLÍKOVÁ, Helena. K Machkovu pojetí expresivních výrazů. Slavia. Roč. 63, č. 4 (1994), s. 397-402. ISSN 0037-6736.
3) KRÁLIK, Ľubor. O niktorých podnetoch z diela Václava Machka pre slovenskú onomastiku. Slavia. Roč. 63, č. 4 (1994), s. 409-414. ISSN 0037-6736.
4) ŠAUR, Vladimír. Profesor Václav Machek a problematika prefixů. Slavia. Roč. 63, č. 4 (1994), s. 475-481. ISSN 0037-6736.
5) BLAŽEK, Václav. Přínos Václava Machka pro indoevropskou etymologii. Slavia. Roč. 63, č. 4 (1994), s. 499-501. ISSN 0037-6736.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.01.2008 11:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu