-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych znala původní význam slova lůno. Vím, že je ze staršího luono a kroužek pak přešel nad u. Ale nenašla jsem původní význam. Jde mi o zvukovou podobnost slova luna, které je z latiny a znamená zářící, svítící, někde jsem se dočetla, že se může použít ve spojení čistý. Tam jedině mne napadla souvislost, že v lůně vzniká čistý život, ve smyslu zázračný. Je možné, že kdysi měla tato dvě slova luna a lůno něco společného?
Děkuji.
Dobrý den,
slovo lůno (staročesky lóno, luono) se vyskytuje ve významech vztahujících se k mateřskému životu, zevním rodidlům, klínu a spodní části trupu, např. matčino lůno, přeneseně lůno přírody, lůno země, lůno církve.
Slovo luna ve významech měsíc, zář, zářivý má slovanský původ odvozený od slova louksná (svítící). Slovo není převzato z latiny, ačkoli má shodný hláskový i významový vývoj s latinským lūna (měsíc).
Přes zvukovou podobnost i slovanský původ slov lůno a luna nebyla nalezena jejich významová souvislost.
Použité zdroje:
Příruční slovník jazyka českého, Díl II (K-M), Praha 1937–1938
HOLUB, Josef – KOPEČNÝ František, Etymologický slovník jazyka českého, Praha 1952
MACHEK Václav, Etymologický slovníka jazyka českého, 3. vydání, Praha 1997
REJZEK Jiří, Český etymologický slovník, Praha 2001
HOLUB Josef – LAYER Stanislav – LUTTERER Ivan, Stručný etymologický slovník jazyka českého, 2. vydání, Praha 1978
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
02.06.2017 01:54