Emma Tetínková
Text dotazu
Dobrý den,ráda bych zjistila podrobnější
biografické údaje o spisovatelce Emmě Tetínkové,autorce knihy Služebnící a
páni, vyd.Plzeň,Jarní proudy,Khodl 1919,č.nár.bibl.cnb000348526.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Emma Tetínková bohužel patří mezi osobnosti, o jejichž životě a osudu se nedochovaly do současnosti žádné bližší informace. Biografické slovníky a jiné životopisné zdroje jméno Emmy(Emy) Tetínkové neuvádějí. Bližší informace se nám ke zmíněné spisovatelce nepodařilo dohledat ani ve výběru dobového tisku (systém Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/ ). V textu jejích fejetonů se často vyskytuje Plzeň, taktéž kniha "Služebníci a páni" byla vydána zde, v roce 1940 (28.7.) vyšel v Národních listech její článek "O čem dnešní Plzeň neví". Pod recepty na jídla z jižních Čech je v Lidových novinách ze dne 1.12.1940 podepsána jako Ema Tetínková, Plzeň, Bezovka 13. Dá se tedy předpokládat, že alespoň část svého života prožila Emma Tetínková v Plzni. Online katalog osobností Plzeňska (http://www.svkpl.cz/cs/katalogy/regionalni-osobnosti-a-clanky/ ) ovšem její jméno neuvádí.
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit také na Ústav pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/ , Památník národního písemnictví: http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/ či na Studijní a vědeckou knihovnu Plzeňského kraje: http://www.svkpl.cz/ .
Přes systém Kramerius můžete dohledat několik fejetonů, které Emma Tetínková uveřejňovala v Českém deníku či Lidových novinách. V Lidových novinách taktéž vycházel na pokračování její román "Král chudých" (1936), v Českém deníku (1940)"Chudý král".
Použité zdroje:
* World Biographical Index Online (licencovaná databáze - viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3)
* Encyklopedie COTO.JE (licencovaná databáze - viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3)
* systém Kramerius NK ČR: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/
* databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze
* Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. díl 4. S-Ž, sv. I. S-T. 1. vyd. Praha : Academia, 2008.
* VOPRAVIL, Jaroslav Stanislav. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře : (anagramů, kryptonymů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.). Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973.
* TOMEŠ, Josef. Český biografický slovník XX. století. Praha ; Litomyšl : Paseka : P. Meissner, 1999.
* KUNC, Jaroslav. Slovník soudobých českých spisovatelů : krásné písemnictví v letech 1918-45. Díl 2, N-Ž. 1. vyd. Praha : Orbis, 1946.
aj.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.05.2011 07:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu