Emigrace do USA v 19. století
Text dotazu
Dobrý den,
prosím Vás, sháním ke své seminární práci informace o emigraci Čechů do
Ameriky v 19. století. Tento problém se objevuje v knize "Jindřich aneb: Na
božím požehnání všecko záleží" od Jakuba Dragoniho Křenovského, kterou
rozebírám. Potřebovala bych zjistit, kdo (nejlépe z českých spisovatelů) tam
odešel a z jakých důvodů. Nemohli byste mi prosím doporučit k tématu nějakou
literaturu, popřípadě poradit, kde bych mohla najít vyjádření tehdejších
spisovatelů k tomuto problému?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
čerpat byste mohla z ČAPEK, Tomáš. Návštěvníci z Čech a Moravy v Americe v letech 1848 - 1939. Příspěvek k dějinám amerických Čechů. Chicago: 1940. Signatura NK ČR 54 X 145 (xerokopie).
Některá jména je možno získat z následujícího textu, viz odkaz níže http://cesivamerice.sweb.cz/01_diplomka_titulni_str.htm
http://cesivamerice.sweb.cz/05_diplomka_do1848.htm .
Zajímavá by pro Vás mohla být i, bohužel v NK ČR ztracená, přednáška:
Počátky české emigrace do zemí Latinské a Severní Ameriky : přednáška na Karlově univerzitě dne 25.5.1999 / Miloslav Rechcígl Brno : Miroslav Nehyba, 1999 ISBN 80-902645-3-0 (brož.)
Tento text (týká se sice 16.-18. století, v použité literatuře by ale mohl být odkaz i na dobu pozdější) mají ve svých fondech i jiné knihovny v ČR, viz Souborný katalog (baze SKC na www.nkp.cz ).
Z dalších zdrojů, které jsme našli pomocí kombinací klíčových slov v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (baze NKC na www.nkp.cz ):
ŠTĚRBA, F.C. Češi a Slováci v Latinské Americe. Olomouc: Univerzita Palackého, 2008. ISBN 978-80-244-2080-6. Sigantura NK ČR 54 H 290920
DUBOVICKÝ, Ivan, KRAFT, David, SECKÁ, Milena. Téma: Češi v Americe. České vystěhovalectví do Ameriky a česko-americké vztahy v průběhu pěti staletí. Praha: Communication Humana, 2003. ISBN 80-86239-05-5. Signatura NK ČR 54 D 159359
DUBOVICKÝ, Ivan. Češi v Americe. České vystěhovalectví do Ameriky a česko-americké vztahy v průběhu pěti staletí. Praha: Communication Humana, 2003. ISBN 80-86239-04-7. Signatura NK ČR 54 D 159360
BENEŠ, Vojta. Revoluční hnutí v severní Americe. Pátá přednáška cyklu "Československá revoluce" proslovena dne 26. března 1923. Signatura NK ČR 54 K 35246
POLIŠENSKÝ, Josef. Úvod do studia dějin vystěhovalectví do Ameriky. I. Obecné problémy dějin českého vystěhovalectví do Ameriky 1848-1914. Praha: Univerzita Karlova, 1992. ISBN 80-7066-670-6. Signatura NK ČR 54 H 185966.
POLIŠENSKÝ, Josef. Úvod do studia dějin vystěhovalectví do Ameriky. II. Češi a Amerika. Praha: Karolinum, 1996. ISBN 80-7184-147-1 Signatura NK ČR 54 H 166396
KYBAL, Vlastimil. Po československých stopách v Latinské Americe. Olomouc: Univerzita Palackého, 2003. ISBN 80-244-0507-5. Signatura NK ČR 54 H 239387
HUDSON, Estelle. Czech pioneers of the Southwest. Dallas: South-West press, 1934. Signatura NK ČR 64 C 24.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 09:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu