Ella Illingová
Text dotazu
Dobrý den, je možné zjistit, v jakém roce se narodila, event. zemřela Ella Illingová, mj. spoluautorka knihy Jan Jeník z Bratřic (s J. Polišenským, Praha: Melantrich, 1989)?
Odpověď
Dobrý den, bohužel se nám nepodařilo zjistit jakékoli informace o Elle Illingové.  Není uvedena v Databázi národních autorit NK ČR (http://sigma.nkp.cz/F/ ), ani v žádném biografickém slovníku, které jsou dostupné v Referenčním centru NK ČR.
Velmi strohá a bohužel nic nevypovídající zmínka o ní je pouze v autobiografické knize POLIŠENSKÝ, Josef. Historik v měnícím se světě. Vyd.
1.. V Praze : Univerzita Karlova, 2001. 351 s. ISBN 80-246-0317-9.:
" K Nejedlému jsem se dostal ještě potom tehdy, když Ella Illingová, moje absolventka, vlastně to nebyla Ella Illingová, nýbrž Tamara Kasalická-Blochová mě zvala do Umělecké Besedy. ."
Kniha, kterou Ella Illinová napsala společně s panem Polišenským, zdá se, má předlohu v její vysokoškolské práci ILLIINGOVÁ, Ella. Jan Jeník rytíř z Bratřic jako historik XVIll. Století. [Praha : s.n., 1951]. 161 s. Sign. Diss T 001229. Práce je však uložena Národním konzervačním fondu, proto do ní nemůžeme nahlédnout, u záznamu je poznámka, že dokument prochází retrokonverzí, pro více informací o dostupnosti dokumentu se obraťte Informace v Hale služeb (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_hala_sluzeb.htm).
Vzhledem k tomu, že nemáme žádné zprávy o pracovním působení p. Illingové, je velmi těžké odkazovat na instituci, která by byla relevantní poskytnout Vám bližší informace o ní.
S dotazem se můžete obrátit na Ústav pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz/), zda nemá potřebné biografické zdroje. Vezmeme-li v úvahu, že Ella Illingová snad byla studentkou prof. Polišenského, mohla tedy studovat historii na FF UK (www.ff.cuni.cz, zde prof. Polišenský působil v letech 1945-1999) nebo na Palackého univerzitě v Olomouci (http://www.upol.cz/, zde p. Polišenský působil v letech 1947-1961).
Procházeli jsme také různé báze a katalogy (online katalog NK ČR, Souborný katalog ČR- monografie, periodika, Českou národní bibliografii, vše dostupné na adrese http://sigma.nkp.cz/F), avšak kromě výše zmíněných prací a jednoho příspěvku do knihy Příspěvky k dějinám české hudby 3, Praha : Academia, 1976 nic dalšího nepublikovala. Snad proto není zanesena v žádné biografické příručce.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2009 16:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu