Elektronické informační zdroje
Text dotazu
Dobrý den, prosím vás měla bych pár dotazů ohledně elektronických informačních zdrojů. 1) které oborové nebo multioborové databáze jsou primárně zaměřeny na psychologii? 2) v jakých databázích bych našla informace o předplaném různých časopisů? 3) kde bych našla například zvukové záznamy ze zasedání poslanecké sněmovny? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
přehledy databází zaměřených na psychologii (v některých příkladech jsou zmiňované i multidisciplinární zdroje, které také obsahují také informace z oblasti psychologie) najdete např. na níže uvedených stránkách. Pro orientaci můžete využít i seznamy databází, které svým studentům zpřístupňují jednotlivé univerzity nebo nabídky společností, které databáze zprostředkovávávají:
* http://psynfos.blogspot.cz/2010/08/psychologicke-databaze.html
* http://www.sprig.cz/docs/psychdny062.pdf
* http://www.slideshare.net/rs_knihovnaffmu/eiz-v-oboru-psychologie-podzim2012
* http://en.wikipedia.org/wiki/Databases_for_psychologists
* http://fips.sulb.uni-saarland.de/ueber-vifapsy/
* http://www.zpid.de/redact/category.php?cat=1&style=zpid
* http://bi.cuni.cz/prehled/obor.php?lang=cs&id=17
* http://ezdroje.muni.cz/prehled/obor.php?lang=cs&id=17
* EBSCO: http://www.ebscohost.com/academic/subjects/category/psychology
* ProQuest: http://www.proquest.co.uk/en-UK/ - ve vyhledávacím okně si v roletě vyberte hledání v Product Descriptions a do vyhledávání zadejte dotaz psychology
Volně jsou pro vyhledávání přístupné některé databáze na stránkách American Psychological Association http://psycnet.apa.org/
Informace o tom, jaké časopisy konkrétní knihovna předplácí, naleznete nejčastěji v katalogu dané knihovny, v některých případech knihovny takovéhoto seznamy zveřejňují kromě katalogu i na svých stránkách (např. http://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/oddeleni-periodik/seznamy/a, http://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/oddeleni-periodik/seznamy/0). Kromě katalogu knihovny můžete pro získání přehledu využít i Souborný katalog ČR (http://skc.nkp.cz), do něhož knihovny doplňují informace o odebíraných zahraničních a českých časopisech.
Zvukové záznamy ze zasedání Poslanecké sněmovny od roku 2006 najdete ve Společné česko-slovenské digitálnií parlamentní knihovně (http://www.psp.cz/eknih/index.htm). Ve vybraném časovém období zde jsou vedle seznamu poslanců, přehledu výborů, stenoprokolů atd. i zvukové záznamy.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2013 15:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu