dr. Jan Brabec, ing. Jiří (Jan) Solar
Text dotazu
Dobrý den, pokouším se už delší čas najít bližší informace o Dru Janu Brabcovi, vydavateli časopisu Typ - ilustrovaný měsíčník pro úspěšné podnikání a ing. Janu Solarovi, reklamním výtvarníkovi, který v Typu pravidelně inzeroval, obojí se dálo ve 30.létech 20. století. Můžete mi v mém hledání nějak pomoci, prosím?
Odpověď
Dobrý den, o Janu Brabcovi jsme našli stručnou informaci v bázi AUT (http://sigma.nkp.cz/F/), některé dobové informace obsahuje Kulturní adresář.
Kulturní adresář ČSR : Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic. II. ročník / Sestavil Ph. Dr. Ant. Dolenský .... -- V Praze : J. Zeibrdlich, 1936. -- 672 s. :
Brabec, Jan, nar. 1897, Narozen 5.10.1897 v Českých Budějovicích. JUDr., profesor obchodní akademie, práce o reklamě (báze AUT)
Viz také archiv této služby.
U Jana Solara jsme nezjistili vůbec nic, ani jsme nenarazili na jeho jméno. Nemůže jít o Jiřího Solara - viz níže?
Záhlaví    Solar, Jiří, 1898-1981
Odkaz. forma   Slabý, Jiří, 1898-1981
Biograf.údaje   Narozen 13.12.1898 v Milevsku, zemřel 24.10.1981 v Praze.
Ing., práce v oboru reklamy, publicista.
Původce fondu (sbírky): Jiří Solar - 1898 Milevsko -1981 Tábor, spisovatel, reklamní agent fa Baťa, autor reklam a sloganů Tematický popis: Ing. Jiří Solar, rodným jménem Josef Slabý, se v roce 1931 nechal úředně přejmenovat na Josefa Solara, jako spisovatel používal jméno Jiří Solar a pseudonym Jiří Jordan. Po vystudování Gymnázia v Táboře studoval Zemědělskou školu v Táboře, dále Vysokou zemědělskou školu v Praze, stal se vedoucím reklamní agentury fa Baťa ve Zlíně, dále psal hlavně cestopisné práce, jelikož na kole cestoval po celé Evropě, byl autorem textu ke gramofonovým deskám (instruktáže, návody práce ap.) mnoha reklamních sloganů, ke kterým též vyráběl štočky, kresby k plakátům tvořil J. Tesař (61 ks je ve sbírce), štočků 363, gram. desek 11, dále odznaky, plakáty, plakety, magnetofonový pásek, knihy, brožury, reklamní letáky, atd.
Záznam z: http://www.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php?lang=cs .
Bohužel víc jsme nezjistili. Snad by bylo možné se prostřednictvím této služby obrátit na knihovnu Uměleckoprůmyslového muzea, kde by měli mít k oblasti reklamy blíž.
Dobrý den, toto není dotaz, nýbrž spíš doplnění
odpovědi na shora cit. dotaz.
Pozůstalost pana ing. Jiřího Solara (původně J. Slabého) by se měla nacházet
v Husitském muzeu v Táboře.
Nevěděla jsem, jak to autorovi dotazu napsat, tak proto volím tuto cestu.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2008 14:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu