Dotaz na správnost jména
Text dotazu
Dobrý den,
v různých pramenech se píše jméno olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku
v několika variantách. Která z nich je ta správná?
1. Bruno ze Schauenburku
2. Bruno ze Schaumburka
3. Bruno ze Šauenburku
Odpověď
Dobrý den,
v odborné literatuře jsou používány obě varianty tohoto jména, tedy "ze Schauenburgu" i "ze Schaumburgu". Jedná se o dvě varianty téhož místního názvu.
Předpokládáme, že obě varianty názvu vznikly v době, kdy zápis místních i osobních jmen nebyl ještě zcela ustálen a docházelo k jejich časté modifikaci.
S posledním uvedeným přídomkem jsme se v odborné literatuře nesetkali.
Pravděpodobně se jedná o počeštěný výraz.
Pokud tedy budete jméno Bruna ze Schauenburgu (Schaumburgu) používat v psaném textu, neuděláte chybu, když použijete jednu z variant, tedy "ze Schauenburgu" či "ze Schaumburgu". Je ovšem třeba zápis tohoto jména sjednotit v celém textu.
Použitá literatura:
* Osobnosti moravských dějin. 1. 1. vyd. Brno : Matice moravská, 2006. ISBN 80-86488-38-1.
* BARTOŠ, Josef. Osobnosti českých dějin. Olomouc : Alda, 1995. ISBN 80-85600-39-0.
* MYSLIVEČEK, Milan. Velký erbovník : encyklopedie rodů a erbů v zemích Koruny české. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2005-2006.
* MEDEK, Václav. Dějiny olomoucké arcidiecéze : Osudy moravské církve do konce 14. věku. 1. díl. 1. vyd. Praha : Ústřední církevní nakladatelství, 1971.
* Sága moravských Přemyslovců : život na Moravě od XI. do počátku XIV. století : sborník a katalog výstavy pořádané Vlastivědným muzeem v Olomouci a Muzeem města Brna k 700. výročí tragické smrti Václava III., posledního českého krále z dynastie Přemyslovců : Olomouc, Přemyslovský palác 20. dubna až 6. srpna 2006 : Brno, hrad Špilberk 14. září 2006 až 21. ledna 2007. 1. vyd. Olomouc : Vlastivědné muzeum v Olomouci ; Brno : Muzeum města Brna, 2006. ISBN 80-85037-42-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2011 13:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu