Dotaz na obec
Text dotazu
Zdravím vás, chtěl bych se zeptat, ohledně obce
Hřebeč u města Kladna, jestli a jak silně zasáhla tuto obec větrná smršt
4.7. roku 1929,a od roku 1929 až do současnosti zajímám se totiž intenzivně
o meteorologii, hlavně bouře a vichřice. V obci bydlím a dělám si deník
silných bouří a jiných extrémních meteo jevů. Jestli je toto možné zjistit,
byl bych vám vděčný. DĚKUJI MOC S POZDRAVEM
Odpověď
Dobrý den,
bohužel jsme nenalezli v podstatě žádné dokumenty, které by se zabývaly extrémními meteorologickými jevy v obci Hřebeč.
Vámi uváděná bouře ze 4.7.1929 byla opravdu svojí intenzitou významná, neboť se o ní psalo v dobovém tisku, ovšem jak a do jaké míry zasáhla i vaši obec, už v celostátních denících není uvedeno.
Procházeli jsme některé knihy, které se zabývají dějinami Kladna a okolí a knihy o měření a výskytu extrémních jevů u nás, ale bohužel bezvýsledně.
Jediné výsledky o bouřích v Hřebči tak pochází z internetových diskuzí, přičemž je možné, že do některých jste přispěl také Vy, především v prvním odkazu. Uvádíme odkazy na jejich stránky:
http://diskuse.in-pocasi.cz/tema-2-1839-Nejsilnejsi_boure_u_Vas.html - zmínky přímo o Hřebči
https://www.bourky.cz/pozoruhodny-rok-1929/ - obecně o roce 1929 a vybraná místa s popisy škod
Procházeli jsme také některá dobová periodika (především Lidové noviny), ovšem v nich lze nalézt zmínky o bouři obecně a dále o škodách, které způsobila ve větších městech, příp. v místech, kde byla její síla nejničivější.
Periodika jsou dostupná v Digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do), dovolíme si upozornit na omezení přístupu k dokumentům podle jejich roku vydání mimo budovu NK ČR.
Při Vašem bádání Vám doporučujeme obrátit se na tyto instituce, které by mohly zabývat dějinami Kladenska a vlastnit ve svých fondech dobové materiály:
Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně - http://www.omk.cz/ Státní oblastní archiv v Kladně - http://www.soapraha.cz/kladno/.
Zde naleznete např. knihy:
* KOMÁREK, Pavel. 700 let obce Hřebeč : 1285 - 1985. Hřebeč : Místní národní výbor, 1985. 48 s.
* KLABÍK, Václav. Hřebeč : v minulosti a dnes 1971. Hřebeč : ZO KSČ : MNV, 1971. 31 s.
Velmi užitečná by také mohla být aplikace Ministerstva vnitra ČR "Archivní fondy a sbírky", kde můžete vyhledávat archiválie, které jsou opatřeny popisem a informacemi o přístupu.
Pro Vaše potřeby jsme o obci Hřebeč vybrali následující:
Název fondu (sbírky): Místní národní výbor Hřebeč Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Kladno Místo vzniku fondu (sbírky): Hřebeč Časový rozsah: 1945-1988
Metráž: 0 bm zpracováno (z toho 0 bm inventarizováno), 1,83 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor není přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): MNV Hřebeč Tematický popis: účetní knihy 1955-65 zápisy ze schůzí rady, pléna, komisí
1945-60 kartony: korespondence, účetnictví, evidence obyvatel, volby, zápisy ze schůzí rady, pléna, komisí
Archivní pomůcky: Žádné archivní pomůcky
1945-60 kartony: korespondence, účetnictví, evidence obyvatel, volby, zápisy ze schůzí rady, pléna, komisí Archivní pomůcky: Žádné archivní pomůcky
Dále Vám doporučujeme obrátit se na Obecní úřad vaší obce, jistě by zde měli mít kroniku, která by mohla obsahovat informace o extrémních jevech v obci, http://www.hrebec.cz/.
Další možností, jak získat informace o meteorologických jevech v obci, je využití služeb Českého hydrometeorologického ústavu (www.chmi.cz).
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.03.2012 12:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu