Domovní znamení
Text dotazu
Dobrý den, který dům v Praze má ve znaku Boží oko? A proč? Děkuji.
Odpověď
V současné době můžeme znamení božího oka vidět na domě U božího oka v Malé Štupartské (Ungelt). Proč je zde toto znamení umístěno, se nám však nepodařilo zjistit. Symbolika domovních znamení je popsána v literatuře, například v publikaci PETRÁŇOVÁ, Lydia. Domovní znamení staré Prahy. 2.vyd. Praha: Panorama, 1991. ISBN 80-7038-039-X., ze které jsme čerpali i my.
Pravděpodobně je symbol božího oka také na domě U božího oka v Bubenči č.p. 27 (Gotthardská 6) - viz. http://langweil.info/bubenec/1004003.htm
V minulosti se symbol božího oka nacházel na těchto budovách: Staré Město:
U božiho oka, ul. Platnéřská (doloženo z roku 1891) U božího oka, ul. U Dobřenských 3 (doloženo 1796 - 1891)
Nové Město:
U božího oka, ul. Vojtěšská 18 (doloženo 1891)
Pokud máte zájem o další informace o domu U božího oka, doporučovali bychom Vám kontaktovat Pražskou informační službu (tourinfo@pis.cz, www.pis.cz) nebo autorku výše zmíněné publikace (petranova@eu.cas.cz, http://www.cas.cz/vr_medailonek.php?m=3&ID=14).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 10:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu