-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, které knihy by mi prosím mohly pomoct při rozboru básnické sbírky od Vladimíra Holana - Panychida? Potřebuji udělat seminární práci na tuto knihu, a nevím, kde mám vzít sekundární literaturu. Mockrát děkuji
Dobrý den,
události kolem Mnichova jsou přibližným mezníkem, od něhož nabylo Holanovo dílo změněné podoby. Do roku 1938 plachý samotář, uzavřený do sebe, Mnichov pak rozvířil evropskou a sovětskou hladinu.
Jako zdroj informací doporučujeme v prvé řadě obsáhlou knihu o Vladimíru Holanovi od V. Křivánka, kde je obsažena i bibliografie článků (recenze).
(KŘIVÁNEK, Vladimír. Vladimír Holan básník. Praha: Aleš Prstek, 2010.)
Některé články o Panychidě je možno získat např. v Národní digitální knihovně, systém Kramerius na www.nkp.cz; ukázka viz níže.
Ve věnování k Panychidě stojí:
"Za všechny bratry mrtvé, umučené a padlé v druhé kruté válce proti Slovanům 1938 - 1945." Po vnější stránce je báseň rozdělena ve čtyři zpěvy. Druhý z nich je nejdelší a báseň v něm vrcholí. Počíná slovy: "I já zde bdím...
A co zde úpí
A vzpomíná si na potupy..."
Pod silou Holanova vidění a tíhy slova si připadáš divákem tentokrát pekla, jež se ukázalo být horším pekla Dantova. ...A znovu musí Holan vypovědět se z lásky k rudoarmějcům, za nás za všechny..."Holanova Panychida náleží k nejkrásnějšímu a nejsilnějšímu, co vydaly knihtiskařské lisy v osvobozené vlasti."
Naše pravda
Datum vydání výtisku: 27.11.1945 Číslo výtisku: 45
URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18352162
Holanova přesně komponovaná báseň Dík Sovětskému svazu (1945) je vystavěna z kontrastů válečné hrůzy, evokované konkrétními detaily i celkovým obrazem „satanokracie“, „titanomanie“, a nositelů budoucnosti,
heroizovaných bájnými a bohatýrskými rysy. Polarita děsivé vize zkázy a apoteózy „budoucnosti pramenité“ tvoří pozadí osobního dramatu, jež vyúsťuje v radostný pocit sounáležitosti s nastávajícím harmonickým věkem,
transponovaným do roviny mýtu. Dramatičtěji je instrumentována čtyřdílná PANYCHIDA (1945); i když i zde pracuje autor s obdobně vyhrocenými protiklady, těžisko je položeno na rozvinutí krutých dějství, jež jsou jakousi
ilustrací básníkovy filosoficko-etické polemiky s Bohem: „Je Bůh? A je-li, proč si schází?“ Svět, zbavený nadosobního řádu, svět děsů a rafinovaných krutostí, konkretizovaných v obrazech, jejichž expresivita je leckdy na samé
hranici křiklavosti, je integrován novým lidstvím těch, kteří „zachránili svět!“. Holan tu opět využívá stylizace mravně neúprosného soudce, který uzavírá epochu fantomů a strašného odlidštění a který je svědkem vzniku
nového lidství.
Hlavní název: Orientace
Podnázev: literatura - umění - kritika
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Čs. spisovatel
Vydáno : 1966
Svazek/část/díl: 2
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:35ece160-2737-11e6-a3d3-001018b5eb5c
Rudá armáda nám nepřinesla jen svobodu. Ti prostí, zaprášení а к smrti unavení, ale přešťastní vojáci se stali živým poselstvím předobrazu, к němuž se upíraly naše naděje. Z ohromného přetlaku potřeby vyjádřit všechny tyto skutečnosti píše Vladimír Holan jakoby v horečce dvě básnické knihy. Dík Sovětskému svazu vznikl už v polovině května, Panychida v červnu 1945. Zážitek doby byl tak sil- ný, že se к němu Holan vrací skladbou Rudoarmejci (1947) a znovu ve sbírce Tobě (1947)...
... v nové Holanově tvorbě se setkáváme nejen s odmítnutím starého světa, ale i s přesvědčením, že je nutno žít jinak, v jiných vztazích mezi lidmi a mezi národy. Rudoarmejci se mu stávají posly nového humanismu. V oddílu
Kresby (Rudoarmejci) načrtává portréty sovětských vojáků, s nimiž se setkal.
Nad těmito kresbami, psanými veršem bez rýmů, si čtenář znovu ověří, že v předchozích skladbách nešlo autorovi jen o díkůvzdání, ale o mnohem víc. Holan, básník složitých obrazů, črtá tyto portréty prostou, nepatetickou
řečí. Volný verš získává na básnické kvalitě vnitřním rytmem obrazů spjatých s charakterem portrétů...
RZOUNEK, Vítězslav. Vilém Závada aneb O smyslu poezie. Praha: Československý spisovatel, 1978.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:5bc8a8e0-f370-11e2-b28b-001018b5eb5c
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
29.09.2016 19:52