doba nepřístupnosti periodik
Text dotazu
Dobrý den
ráda bych se zeptala, jak je to s periodiky a jejich přístzupností. např. z
deníku Le Figaro jsou (podle elektronického katalogu) přístupné pouze
ročníky 1955-56 a 1969-1982. prosím o popsání systému, na jakém se toto
stanovuje, případně i vyhláška/zákon, podle které se toto řídí.
Odpověď
Dobrý den,
knihovny zpřístupňují všechny dokumenty, které vlastní, ať už je získaly povinným výtiskem, nákupen, darem či výměnou, vždy ovšem za dodržení autorského zákona č. 121/2000 Sb. Není na knihovnách, aby určovaly, jaký dokument bude či nebude zpřístupněný. Některé dokumenty, které jsou z hlediska obecně platných právních předpisů a norem nevhodné, zakázané či jinak problematické (pornografická literatury, sektářská literatura atd.), mohou mít zvláštní režim zpřístupnění (např. speciální studovna, věk nad 18 let, atd.).
U zahraničních dokumentů jsou většinou ještě důležité finanční aspekty získávané literatury, pokud jsou některé dokumenty získané např. darem či výměnou, není pravidlem, že se automaticky dokupují další svazky či ročníky, takže mohou být zpřístupňovány i nekompletní ročníky a řady dokumentů.
Zpřístupnění dokumentů obecně a informace v OPAC (elektronický katalog
knihovny) jsou dvě trochu rozdílné věci. V českých knihovnách OPAC obsahují dokumenty především novější (např. NK ČR kompletně zpracovává dokumenty od roku 1995), pak starší dokumenty, které si někdo půjčil a byly do online katalogu zpracovány, nebo dokumenty, které byly znovu zpracované či převedené v rámci tzn. retrokonverze, ale nedá se říci (až na výjimky jako je např. Městská knihovna v Praze - hlavní budova), že by byly v současné době v online katalogu zpracovány všechny dokumenty, které daná knihovna vlastní.
Většina knihoven vystavuje další informační zdroje, které mají pomoci se zjištěním dostupnosti konkrétního dokumentu, v NK ČR jsou to především naskenované katalogy - http://katif.nkp.cz
Informace o dostupnosti aktuálních čísel a roků zahraničních deníků v NK ČR naleznete na stránkách oddělení periodik - http://www.nkp.cz/pages/page.php3page=peri_studovna.htm , pro ostatní ročníky je nutné využít nejen bázi NKC (online katalog NK ČR), ale i Generální katalog I (pro dokumenty vydané do roku 1950) nebo Generální katalog III (pro dokumenty vydané 1951-1995).
U zahraničních dokumentů je pro ověření dostupnosti v ČR nutné používat i souborné katalogy, případně jednotlivé OPAC specializovaných institucí (pro francouzské dokumenty např. knihovnu Francouzského institutu).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2008 17:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu