Dívčí hrady
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit něco o historii
Dívčích hradů na Pálavě. Zajímalo by mě, kdy a proč byly postaveny, jak byly
využívány a kdo byl třeba jejich majitelem. Moc Vám děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
Děvičky (Dívčí hrady) jsou zříceninou gotického hradu ze 13. století. Tyčí se na vysoké, ze tří stran nepřístupné vápencové skále při severním okraji hřebene Děvína - nejvyššího vrcholu v chráněné krajinné oblasti Pálava. Z původního hradu se dochovaly až 2 m silné obvodové zdi, početná část zdí vnitřních, předhradí, polozasypané sklepy a dělová bašta se střílnami. Z hradu se otevírá nádherný výhled na vodní dílo Nové Mlýny a obce Dolní Věstonice a Pavlov. Dívčí hrady jsou jednou ze zastávek naučné stezky Děvín .
Pálava je vyhledávanou turistickou destinací s velkým množství přírodních i historických zajímavostí a Dívčí hrady k nim právem patří. "Na severním výběžku Děvína byl kolem roku 1222 postaven strážní zeměpanský hrad na ochranu zemské cesty směřující z Rakouska do vnitrozemí, zvany Dewiczky. Ve 13. století došlo ke kolonozaci kraje německým obyvatelstvem a od té doby se Děvičky začínají připomínat pod německým názvem "hauss Maydberch" (později Maidberg, Maidenburg). Ještě v roce 1784 hrad obýval hlídač, který zvonem upozorňoval okolní obyvatele na požár či blížící se bouři; po jeho smrti byl hrad opuštěn docela."
Zdroj: NAJMANOVÁ, Lenka. Pálava a Podyjí. Praha : freytag&berndt, 2006.
Dívčí hrady jsou jednou z nejvýraznějších dominant Pálavy....Během švédského vpádu na Moravu za třicetileté války byl hrad v roce 1645 obsazen a poté částečně zničen švédskou posádkou.
Čerpáno z: Mikulov a okolí. [Brno]: Avedon, 2004.
Podle nálezů zlomků keramiky se usuzuje, že hrad Děvičky byl postaven již v první polovině 13. století.Tento hrad zřejmě nahradil starší správní centrum
- Strachotíngrad. Úkolem hradu byla mimo jiné i ochrana důležité cesty od Mikulova k Dolním Věstonicím a dále na sever. Správou hradu byli pověřováni významní šlechtici, jako např. Štěpán z Medlova, předek známého rodu z Pernštejna. Velmi důležitý je pro dějiny hradu rok 1334, kdy král Jan Lucemburský udělil hrad Děvičky a okolí jako dědičné léno Liechtensteinům, kteří je většinou neobývali, ale měli tam svoje purkrabí...
Čerpáno z: Pálavské kostely. Klentnice: Římskokatolická farnost, 2006. Tato kniha obsahuje asi ze všech zdrojů, které jsme měli k dispozici, nejpodrobnější informace; doporučujeme k přečtení.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2011 08:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu