Disertační práce pražské Německé university (2)
Text dotazu
Vážení, dovoluji se Vás zeptat, zda jsou ve fondu Národní knihovny uloženy disertační práce vzniklé na pražské německé univerzitě v rozmezí let 1882 až 1945. Současně si dovoluji Vás požádat, zda se ve fondu nachází disertační práce Ernsta Demetria Brabce s názvem \"Richard Wagner und Friedrich Smetana. Gemeinsames und Trennendes\" práce byla obhajována v akademickém roce 1936/37 na filosofické fakultě u profesorů Beckinga a Gesemanna. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Vážený pane, disertace z pražské německé univerzity z let 1882-1945, jsou uloženy v archivu University Karlovy a v Národní knihovně ČR. Teoreticky by měl být v každé instituci 1 exemplář, ve skutečnosti jsou oba soubory neúplné a některé disertace nejsou ani v jednom z nich.
Práce E. D. Brabce, na kterou se ptáte, je v NK ČR a podle našich záznamů ji archiv UK nemá (je dobré to ale ověřit). Signatura je Diss D 781.
Záznam najdete v naskenovaných katalozích Katif: http://katif.nkp.cz/ , Generální katalog I \ Both - Buš \ Bouto-Bracg - záznam č. 1275 (číslo lze volit v dolní liště).
Obecně záznamy o disertacích z této doby v NK byste našel podle jména autora v Katifu/ Generální katalog I. Hledat můžete na základě bibliografie, kterou zřejmě znáte:
Disertace pražské university 1882-1945. 2. [sv.], Německá universita / Sest. Milena Výborná ; Uspoř. Jan Havránek a Karel Kučera. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1965. -- 229, [2] s. ; 8°
Problém je v tom, že disertace podléhají zvláštnímu režimu a do 70 let od smrti autora je možné je studovat pouze s písemným souhlasem autora nebo dědiců autorských práv. Archiv UK má pravidla o něco mírnější a je-li možnost, je lepší disertace studovat tam.
V Katifu najdete u Brabcovy knihy záznam o dvou exemplářích. Všechny druhé ex. německých disertací byly v minulosti předány do Německa, do Deutschen Bücherei Leipzig. V jejich on-line katalogu (http://dbl-opac.ddb.de/) knihu najdete pod jménem autora Brabec, Rainer (nejsme s to říci, kde je chyba).
Pokud byste chtěl knihu studovat a neměl souhlas dědiců či autora. Možná by bylo to paradoxně snazší v Německu. Musel byste se ale s knihovnou přímo dohodnout.
Titel: Richard Wagner und Friedrich Smetana : Gemeinsames u. Trennendes im Hinblick auf die Literatur über F. Smetana / [Brabec]
Verfasser: Brabec, Rainer
Verleger: o. O.
Erscheinungsjahr: [1937]
Umfang/Format: 212 gez. Bl. ; 4 [Maschinenschr.]
Hochschulschrift: Prag, Phil. F., Diss. (Nicht f. d. Aust.)
Signatur: Di 1960 B 3089
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2008 15:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu