díla K.H. Máchy
Text dotazu
Dobrý den! Ráda bych se dozvěděla seznam všech
románů, básní atd. K.H.Máchy
Odpověď
Dobrý den,
Máchovo dílo se zachovalo v torzovité podobě. Za jeho života vyšly časopisecky některé lyrické básně a prózy, knižně pak jen lyrickoepická báseň Máj, kterou Mácha vydal vlastním nákladem. Ostatní práce včetně plánů, variant a fragmentů se zachovaly částečně v Máchových rukopisech nebo jen cizích opisech (román Cikáni, který Mácha dokončil v roce 1835 a jehož vydání zabránila cenzura). Doporučili bychom Vám prostudovat např. heslo v Lexikonu české literatury věnované K.H.Máchovi, kde je řadu Máchových děl zmiňována, nicméně heslo není tak podrobné, aby obsahovalo kompletní soupis jednotlivých textů:
* Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. [Díl] 3, M-Ř. Svazek I, M-O. Praha : Academia, 2000. s. 32-42. ISBN 80-200-0708-3.
Po Máchově smrti došlo k několika pokusům vydat jeho sebrané spisy.
Doporučit Vám můžeme kritické vydání Máchovy úplné literární tvorby, které vyšlo ve třech svazích v edici Knihovna klasiků:
* MÁCHA, Karel Hynek. Básně a dramatické zlomky. 1. vyd. v Knihovně klasiků. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1959. 492 s. (Spisy / Karel Hynek Mácha ; sv. 1) (Knihovna klasiků).
* MÁCHA, Karel Hynek. Próza. 1. vyd. v Knihovně klasiků. Praha : SNKLU, 1961. 390, [3] s. (Mácha, Karel Hynek: Spisy ; Sv. 2) (Knihovna klasiků).
* MÁCHA, Karel Hynek. Literární zápisníky, deníky, dopisy. 1. vyd. v Knihovně klasiků. Praha : Odeon, 1972. 572, [7] s. (Mácha, Karel Hynek: Spisy ; Sv. 3) (Knihovna klasiků).
Poslední Máchovy sebrané spisy vyšly v roce 1986, jejich cílem bylo poskytnout v jednom souboru a v relativní úplnosti všechno, co z Máchy známe. Máchovo beletristické dílo vyšlo v tomto vydání v úplnosti, tj. s variantami a zlomky, rovněž dopisy se zde objevují celé a pouze litrární zápisníky a deníky se v těchto sebraných spisech tisknou v redukovaném stavu. Mnoho informací o jednotlivých textech je uvedeno v edičních poznámkách v obou svazcích.
* MÁCHA, Karel Hynek. Dílo : Karel Hynek Mácha : čtenářský soubor. Sv. 1, Máj ; Básně ; Dramatické zlomky ; Dopisy. 1. vyd. v tomto souboru. Praha : Československý spisovatel, 1986. 439 s.
* MÁCHA, Karel Hynek. Dílo : Karel Hynek Mácha : čtenářský soubor. Sv 2, Prózy ; Zápisníky ; Deníky. 1. vyd. v tomto souboru. Praha : Československý spisovatel, 1986. 392 s.
Dostupnost výše uvedených knih si můžete ověřit v Souborném katalogu ČR (http://skc.nkp.cz) , souborném katalogu SKAT (http://www.skat.cz), portál Knihovny.cz (https://www.knihovny.cz/) nebo přímo v katalogu knihovny, kterou navštěvujete. Řadu Máchových textu nabízí také Městská knihovna v Praze ve svém projektu "Mácha on-line" (http://www.mlp.cz/macha/) .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.01.2011 14:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu