Difuzionistické školy, megalitická kultura
Text dotazu
Dobrý den pracuji v městké knihovně a čtenářka se
na mě obrátila s dotazem na knihy týkající se Difuzionistické školy ve Velké
Británii a Megalitická kultura. bohužel jsem skoro nic nenašla.mohli byste
mi poradit kde a jak bych mohla něco najít?
Odpověď
Dobrý den,
britské difuzionistické škole či tzv. britské heliolitické škole nebyla dosud v češtině věnována samostatná publikace či rozsáhlejší studie.
Základní informace k ní můžete nalézt v následujících knihách o antropologii:
* SOUKUP, Václav. Antropologie : teorie člověka a kultury. 1 vyd. Praha : Portál, 2011. (kapitola o difuzionistické škole)
* SOUKUP, Václav. Přehled antropologických teorií kultury. 2 vyd. Praha : Portál, 2004 (kapitola o difuzionistické škole)
* BUDIL, Ivo T. Za obzor Západu : proměny antropologického myšlení od Isidora ze Sevilly po Franze Boase. 2. vyd. V Praze : Triton, 2007. (kapitola věnovaná antropologickým směrům ve Velké Británii)
* MURPHY, Robert Francis. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha : Sociologické nakladatelství, 1998.
Hlavním představitelem britské difuzionistické školy je Grafton Elliot Smith. V Národní knihovně ČR jsou k dispozici jeho spisy:
* SMITH, Grafton Elliot. Dějiny člověka = [Human History]. V Praze : Jan Laichter, 1938.
* SMITH, Grafton Elliot. The ancient Egyptians and the origin of civilization. New and rev. ed. London ; New York : Harper & Brothers, 1923.
* SMITH, Grafton Elliot. Egyptian mummies. 1st publ. London : George Allen and Unwin Ltd, 1924.
Další knihy výše zmíněného autora dostupné v ČR můžete nalézt prostřednictvím Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc . Zahraniční publikace k tématu můžete dohledávat prostřednictvím katalogu WorldCat: www.worldcat.org.
K dohledání další vhodné literatury k tématu je možné využít následující katalogy a databáze:
* Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Portál Knihovny: https://www.knihovny.cz/
* ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících: http://aleph.nkp.cz/cze/anl
* licencované i volně dostupné databáze (volně dostupné databáze : jejich přehled je uveden na internetové stránce: https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju
K tématu "megalitická kultura" (ve Velké Británii?) jsme v našem katalogu NK ČR nalezli mimo jiné následující publikace:
* SKLENÁŘ, Karel. Tanec obrů : není jen Stonehenge. 1. vyd. Praha : Academia, 1996.
*CHIPPINDALE., Christopher. Stonehenge complete. rev. ed. London : Thames and Hudson, 1994.
*CASTLEDEN, Rodney. The Stonehenge people : an exploration of life in Neolithic Britain, 4700-2000 BC. London ; New York : Routledge, 1990. (plný text - pro registrované uživatele NK ČR - možný prostřednictvím vzdáleného přístupu k databázi ebrary)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2012 10:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu