Dialekt sudetských Němců
Text dotazu
Dobrý den, mohli byste mi, prosím, doporučit nějakou publikaci, kde bych se dozvěděl něco o dialektech sudetských Němců, pokud možno z oblasti severních Čech?
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď na Váš dotaz. V Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) jsme nalezli např. záznamy těchto publikací, kompletní záznamy včetně klíčových slov si můžete prohlédnout ve zmíněné bázi NKC, po zadání dotazu sudet? dialekt? lze nalézt v bázi NKC i další dokumenty na toto téma:
* RUSAROVA, Andrea. Die Entwicklung der Kuhländler Mundart nach dem Jahre 1945. Leer : Rautenberg, c2000. 135 s. ISBN 3-7921-0622-1.
* Auswärts : mundartliches aus Böhmen, Mähren und Sudetenschlesien. München
: Sudetendeutsche Verlagsgesellschaft, 1999. 133 s. (Sudetendeutsche Volkskunde und Kulturgeschichte ; Bd. 1) ISBN 3-934670-00-8.
* ZUCKRIEGL, Hans. Wörterbuch der südmährischen Mundarten und ihre Verwendung in Sprache, Lied und Schrift mit Beispielen aus dem täglichen Leben.  [Wien] : Zuckriegl, [1999].  620 s.
* Sudetendeutsches Wörterbuch : Wörterbuch der deutschen Mundarten in Böhmen und Mähren-Schlesien. München : Oldenbourg, [1982]-.
* KNOBLICH, Wilhelm. Die Braunauer Mundart von Wilhelm Knoblich. Forchheim :
Heimatkreis Braunau/Sudetenland e.V., [1991]. 145 s.
Zajímavé by pro Vás mohly být i následující články, které jsme vybrali ze všeobecné článkové bibliografie ANL (http://aleph.nkp.cz/cze/anl), zajímavé příspěvky na toto téma jsou např. poměrně pravidelně publikovány v řadě sborníků Ekonomické problémy transformace hospodářství České republiky s přihlédnutím ke specifikům Euroregionu Nisa:
* Zu deutschsprachigen Lautverhältnissen in Regionen des nördlichen Böhmens und zum gemeinsamen Wortgut slavischer Provenienz in Sachsen und Nordböhmen / Fritz-Peter Scherf. In: Brücken : Germanistisches Jahrbuch Tschechien-Slowakei. Neue Folge, Germanistik. -- Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2006. -- ISBN 80-7106-936-1. -- 13 (2005), s. [73]-85
* Relikty německých nářečí v severních Čechách / Helena Neumannová, Irena Vlčková. In: Ekonomické problémy transformace hospodářství České republiky s přihlédnutím ke specifikům Euroregionu Nisa. -- Liberec : Technická univerzita, 2005. -- ISBN 80-7083-916-3. -- 6. díl, s. 450-461
* K výzkumným pracím na projektu Atlas historických německých nářečí v České republice / Helena Vlčková, Irena Neumannová. In: Ekonomické problémy transformace hospodářství České republiky s přihlédnutím ke specifikům Euroregionu Nisa. -- Liberec : Technická univerzita v Liberci, 2004. -- ISBN 80-7083-853-1. -- 5. díl, s. 201-205
* Jazykový atlas. Německá nářečí v severních Čechách / Helena Neumannová, Irena Vlčková.  In: Ekonomické problémy transformace hospodářství České republiky s přihlédnutím ke specifikům Euroregionu Nisa. -- Liberec :
Technická univerzita, 2001. -- ISBN 80-7083-540-0. -- S. 93-99
Můžete také zkusit využít Bibliographie der deutschen Sprach- und
Literaturwissenschaft (http://www.bdsl-online.de),  z českých zdrojů Vám
dále můžeme doporučit katalog Krajské vědecké knihovny v Liberci
(http://www.kvkli.cz) vzhledem k tomu, že tato knihovna se specializuje na
sudetika.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2012 09:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu