Developer
Text dotazu
Jaký je význam slova "developer"?
Odpověď
Vážený pane, slovo developer znamená v angličtině fotografickou vývojku, ale také stavebního investora, podnikatele ve stavebnictví. V tomto druhém významu se slovo dostalo v posledních letech i do české slovní zásoby.
Slovník neologismů význam slova popisuje takto:
developer - investor (osoba nebo instituce), který se zabývá rozvojem a zhodnocením realitního projektu, developeři jsou krátkodobými nebo střednědobými investory, kteří od zhodnocení investic očekávají rychlý zisk, slovo se užívá v odborném ekonomickém vyjadřování a v ekonomické publicistice.
Slvoník nových slov v češtině je možná trochu konzervativní (což je pochopitelná vlastnost všech slovníků) a slovo může být dnes užíváno běžněji než jen v uvedených oblastech, lze se s ním myslím setkat i v neekonomickém zpravodajství novin. Fronkův slovník uvádí jako český ekvivalent i slovo developer.
Prameny:
Nová slova v češtině 2 : slovník neologizmů / kolektiv autorů pod vedením Olgy Martincové. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2004. -- 568 s. ; 24 cm
Velký anglicko-český slovník = Comprehensive English-Czech dictionary / Josef Fronek. -- 1. vyd.. -- Praha : Leda, 2006. -- 1734 s. ; 24 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.10.2008 14:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu