dětský aspekt v literatuře pro děti a mládež
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat a zároveň Vás poprosit o radu. Našla jsem si několik odborných knih, které se věnují literatuře pro děti a mládež,ale v žádné z nich jsem nenašla nic o dětském aspektu (o charakteristice jednotlivých třech typech,o jejich historickém vývoji apod.). Chtěla jsem vás poprosit,zda-li by bylo možné mi poradit buďto knihu nebo nějaký odkaz na internetu, kde bych si otázku dětského aspektu ujasnila. Předem děkuji za pomoc a za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, vzniku a užívání pojmu "dětský aspekt" se věnuje kapitola nazvaná "Aspekt dětství a mládí v jazyce a stylu prózy pro děti a mládež" v knize:
* ULIČNÝ, Oldřich.  Prostor pro jazyk a styl : Lingvostylistické analýzy současné české prózy pro děti a mládež. 2. vyd., v nakl. Gaudeamus 1. vyd. Hradec Králové : Gaudeamus, 1994 (s8 - 18).
Kniha: * KOPÁL, Ján. Literatúra a detský aspekt. 1. vyd. Bratislava : Slov. pedagog. nakl, 1970, obsahuje kapitolu Rozprávačovo zacielenie na detský aspekt (s. 47 - 68).
Vznik a význam pojmu vysvětluje i kniha: * NEZKUSIL, Vladimír. Studie z poetiky literatury pro děti a mládež. 1. vyd. Praha : Albatros, 1983 (od s.33)
Další publikace k teorii dětské literatury můžete dohledat v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.02.2009 15:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu