dětská literatura
Text dotazu
Potřebovali bychom vědět, zda se dá někde zjistit kolik vychází ročně knih pro děti a mládež v české republice od českých autorů. Pokud už tato čísla máte, tak bychom prosili o tyto údaje. Potřebujeme počty knih od roku 2000 do roku 2007. Moc děkujeme.
Odpověď
Dobrý den, podobný údaj v našich přehledech vydaných publikací není uváděn. Pokusili jsme se, zda je to možné zjistit v katalozích, což snad jde, výsledek vypadá věrohodně, ale nezaručujeme, že je přesný. Potíž je v tom, že ne ve všech záznamech knih v našich databázích jsou uvedeny potřebné údaje.
Postupovali jsme takto: v databázi NKC (http://sigma.nkp.cz/F) je možné v horní části zvolit Tematickou mapu fondů, v ní kategorii 11 Jazyk, lingvistika a literatura. Poté je možné zvolit literaturu pro děti a mládež, rok vydání a knihy domácí provenience. To je snad relativně spolehlivý údaj, potíž nastává s tím, když chceme odlišit překladové knihy od knih domácích autorů. Došli jsme k tomu, že podobným způsobem jako výše jsme zjistili počet knih v kategoriích Česká literatura + Česká poezie + Česká próza + České drama (zase s volbou domácí provenience a rokem) a poté jsme provedli průnik obou výsledků (položka Předchozí dotazy a Kombinovat). Výsledky za hledané roky jsou takové:
rok/Dětská lit.  celkem v ČR (domácí autoři + překlady)/ Čeští autoři
2000        830        285
2001        850        217
2002        869        185
2003        930        200
2004      1000        226
2005      1141        219
2006      1445        265
2007      1379        252
2008*      973        193
*Údaje na základě povinného výtisku, pro vročení 2008 je údaj neúplný.
(tabulku přehledněji najdete v příloze)
Výsledek se nám jeví jako spíše orientační, a rozhodně z něj bez dalšího ověření nelze vyvozovat nějaké závěry.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2008 16:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu