Detektivní literatura
Text dotazu
Ráda bych věděla, jak vznikl detektivní
žánr a jak se vyvíjel až do dnes. Prosím, napište mi alespoň ty nejznámější
spisovatele, kteří se tomuo žánru věnovali a věnují.
Děkuji.
Odpověď
Dobry den,
"detektivni literatura (z lat. detegere=odkryvat, odhalovat) - oblast tzv.
popularni literarni produkce, zahrnujici povidky, novely a romany, jejichz nejsilnejsim motivem je motiv vrazdy nebo zlocinu, poutajici senzacnosti ctenarovu pozornost....Pocatky detektivni literatury byvaji spojovany se jmenem E.A.Poe...navazali A.C.Doyle, G.K. Chesterton, D. Sayersova, A.
Christie aj.... V ceske literature patril k prednim autorum detektivni literatury E. Vachek, E. Fiker, v novejsi J. Skvorecky, V. Erben, H.
Proskova aj....
Literatura: K. Capek. Holmesiana cili o detektivkach. in: K.C., Marsyas, Praha 1931
J. Skvorecky. Napady ctenare detektivek, 2.vyd., Praha 1967
J. Ciganek. Umeni detektivky. Praha 1969 "
Zdroj: PAVERA, Libor, VSETICKA, Frantisek. Lexikon literarnich pojmu.
Olomouc:  Nakladatelstvi Olomouc, 2002.
Obsahlejsi vyklad detektivniho zanru uvadi take na strane 106-114 dalsi
zdroj:
MOCNA, Dagmar, PETERKA, Josef a kol. Encyklopedie literarnich zanru. Praha-
Litomysl: Paseka, 2004.
"Detektivka jeden z klicovych zanru popularni epiky, licici proces objasnovani ztajemneneho zlocinu..."
Autory detektivek je mozno vytipovat z baze NKC (elektronicky katalog NK CR) na www.nkp.cz nebo http://sigma.nkp.cz , zadate-li napr. do klicovych slov (predmetovych hesel) slovo detektivni
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2008 10:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu