Deset největších vynálezů lidstva
Text dotazu
deset nejvěších vynálezů lidstva, kdy byli
objeveny,jaký je jejich význam pro dnešní společnost
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že Vaším úkolem bylo zamyslet se nad tím, které vynálezy byly pro lidstvo důležité a navrhnout ty, které považujete za nejdůležitější. Na dané téma existuje řada diskusních fór a anket, oficiální seznam deseti nejdůležitějších vynálezů ovšem žádná nám dostupná kniha o vynálezech a technických objevech neuvádí.
Encyklopedie Nový rozum do kapsy (Kultura a společnost)nabízí výčet dvanácti vynálezů, které změnily svět. Dle tvůrců dané encyklopedie se jedná o: parní stroj a spalovací motor, vlak, automobil, fotografii, záznam zvuku, žárovku, telefon, letadlo, dobývání vesmíru, rozhlas, film a televizi.
Další výsledky různých anket na dané téma můžete nalézt na internetu. Např.
*
http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_most_important_invention_ever_made_and
_why
* http://members.cox.net/kdrum/Importantinventions.htm
* http://inventors.about.com/od/famousinventions/tp/topteninvention.htm
* http://www.faqs.org/shareranks/155,Greatest-Inventions-of-All-Time
* http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2005051101
Přehled nejdůležitějších objevů nabízejí následující publikace:
* Vědění lidstva : převratné objevy & vynálezy : encyklopedie. 2. vyd.
Čestlice : Rebo, 2008. ISBN 978-80-255-0074-3.
* Nový rozum do kapsy. Kultura a společnost. 9. vyd. (1. v této podobě).
Praha : Albatros, 2004. ISBN 80-00-01458-0.
* 1000 vynálezů a objevů : [od pazourku k laseru]. 1. vyd. Praha : Svojtka & Co., 2009. ISBN 978-80-256-0214-0.
* HOUDEK, František. Objevy a vynálezy tisíciletí. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2002. ISBN 80-7106-475-0.
*  Atlas vědy a techniky. V Praze : Euromedia Group - Knižní klub, 2007.
ISBN 978-80-242-1843-4.
*  Kronika nápadů, které změnily svět. 1. vyd. Praha : Fortuna Print, 2004.
ISBN 80-7321-130-0.
*  REID, Struan. Vynálezy a objevy. Ostrava : Blesk, 1994. ISBN 80-85606-52-6.
Ve výše uvedené literatuře jistě najdete deset nejvýznamnějších vynálezů, které jsou, dle Vašeho názoru, pro lidstvo nejdůležitější. Knihy obsahují i informace o době vzniku, vynálezcích a uplatnění vynálezu v současné společnosti.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.01.2010 16:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu